Kanal 5 platio ženi 300 eura da hvali Berluskonija

Voditeljka povodom dvogodišnjice zemljotresa u Akvili dovela ženu koja se lažno predstavila kao žrtva zemljotresa i hvalila italijanskog premijera.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 19:00h

Voditeljka emisije „Forum“ na Berluskonijevom privatnom Kanalu 5, Rita Dala Kijeza, tvrdi da je građani posljednjih dana progone i vrijeđaju na ulici, otkako je u emisiju povodom dvogodišnjice zemljotresa u Akvili dovela ženu koja se lažno predstavila kao žrtva zemljotresa i hvalila italijanskog premijera, prenio je list „Korijere dela sera“.

Dala Kjeza je, navodno, nedavno morala da napusti jednu piceriju kada su je sa susjednog stola zasuli uvredama, nakon čega je ostatak restorana aplaudirao u znak podrške onima koji su je vrijeđali.

Ona se žalila kako nije naišla na podršku kolega, ni samog premijera Silvija Berluskonija, i priznala da nije imala namjeru da uvrijedi bilo koga. „

Otac ti se prevrće u grobu“, govorili su joj neki od sugrađana. „Korijere“ podsjeća da je njen otac bio ugledni general koji je u mafijaškom napadu 1982. godine ubijen zajedno sa njenom majkom.

Gošća sporne emisije, uoči dvogodišnjice od tragičnog zemljotresa koji je odnio 309 života, hvalila je Berluskonija zbog navodno velikog uspjeha sa zbrinjavanjem ljudi koji su nakon zemljotresa ostali bez krova nad glavom, a naknadno se ispostavilo da gošća uopšte nije iz Akvile, te da je bila plaćena 300 eura da se lažno predstavi.

Lažna žrtva je takođe komentarisala kako zahvaljujući Berluskoniju niko nije ostao na ulici, te kako su svi dobili kuće sa baštama i garažama, a kako su tri do četiri hiljade osoba i dalje po hotelima „jer im je tako komotno“.

Ipak, dvije godine nakon katastrofe, 16.000 zgrada na području Akvile još čeka obnovu, dok skoro 38.000 raseljenih osoba još uvijek boravi u improvizovanom smještaju.

U italijanskim tok-šou emisijama uobičajna je praksa da se dovode osobe koje otkivaju svoje „istinite priče“, a zapravo su plaćene da govore prema scenariju koji je pripremila redakcija.

Italijani takve priče prihvataju „zdravo za gotovo“ kada se radi o lakšim temama, ali zemljotres u Akvili je ostavio previše bolan trag na stanovništvo da bi mogli da prihvate da se plaćenici pojavljuju i lažu o tom događaju.

Bonus video: