Istraživanje pokazalo da su Britanci zbunjeni između stvarnosti i fikcije

Neki smatraju da je Herkul Poaro postojao, a mali broj njih vjeruje da je lik Betmena zasnovan na istinitoj priči.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 13:20h

Dvadeset odsto Britanaca vjeruje da su likovi Šerloka Holmsa i Blekadera (Crna Guja) zasnovani na istorijskim ličnostima, pokazuju istraživanja, prenosi Dejli Mejl.

Zabuna između stvarnosti i fikcije kreće se u oba smjera, pa se ispostavilo da neki od ispitanika vjeruju da su Če Gevara, Florens Najtingejl i prestupnik Džesi Džejms izmišljeni likovi.

Najpoznatija književna kreacija Artura Konana Dojla, Šerlok Holm, nedavno je viđen u blokbasteru Gaj Ričija i uprkos tome, 21 odsto ispitanih smatra da je detektiv Holms postojao.

Više od trećine njih misli da je Long Džon Silver stvarna ličnost, a ne lik iz romana Ostrvo sa blagom

Sličan procenat misli da je gospođica Marpl stavarn, a ne izmišljen detektiv. Gospođicu Marpl stvorila je spisateljica Agata Kristi.

Od svega je najnevjerovatnije to što je jedan od pet ispitanih mislio da je Crna Guja istorijska ličnost.

Više od trećine njih misli da je Long Džon Silver stvarna ličnost, a ne lik iz romana Ostrvo sa blagom. Neki smatraju da je Herkul Poaro postojao, a mali broj njih vjeruje da je lik Betmena zasnovan na istinitoj priči.

"Neke od zabuna su opravdane"

Iako su Džesi Džejms i Billy the Kid bili stvarni kauboji, nakon što su postali likovi mnogih vestern filmova ispitanici smatraju da su i oni izmišljeni zajedno sa vođom Indijanaca, Džeronimom.

Portparol agencije koja je vršila istraživanja kaže: "Neke od zabuna su možda opravdane - mnogo ljudi nije čulo za Erin Brokovič prije filma. A Šerloku Holmsu je napravljena tolika dubina lika da mnogi pretpostavljaju da je takav detektiv postojao nekad davno.

Ali dok se može smatrati finim vjerovanje da je Indijana Džouns bio stvarna ličnosti, djeluje nevjerovatno da neko popisli kako je Edmund Blekader (Crna Guja) zaista postojao!"

Bonus video: