Većina Čeha ne podržava članstvo u EU!

Češka nije pristupila Paktu za euro o kome su se dogovorili šefovi država i vlada članica EU na posljednjem samitu krajem marta u Briselu.
0 komentar(a)
prag, banka, češka, Foto: Rojters
prag, banka, češka, Foto: Rojters
Ažurirano: 03.04.2011. 15:50h

Većina Čeha danas ne bi glasala za to da njihova zemlja uđe u Evropsku uniju, iako je za učlanjenje na referendumu 2003. godine glasalo 77 odsto birača koji su izašli na plebiscit.

EU je sve do najnovije dužničke krize imala i podršku i povjerenje Čeha, veće nego domaće institucije.

Za to da Češka bude član EU danas bi glasalo svega 45 odsto Čeha, protiv je 42 odsto a 57 odsto smatra da je evropska legislativa koja se uvodi u pravne sisteme zemalja članica neefikasna i nema kredibilitet, pokazala je najnovija anketa agencije SANEP.

Čak 60 odsto anketiranih je protiv produbljivanja evropske integracije a protiv uvođenje evra i ulaska Češke u evropsku monetarnu uniju je 73 odsto Čeha.

Česi, njih 72 odsto, takođe vrlo kategorično odbijaju solidarnost u dužničkoj krizi i ne žele da Češka pozajmi jednu jedinu krunu evropskim zemljama koje su zapale u probleme sa dugovima, jer Česi veruju da su krive same i da su se prostirale preko gubera.

Češka nije pristupila Paktu za euro o kome su se dogovorili šefovi država i vlada članica EU na posljednjem samitu krajem marta u Briselu, a vlada stranaka desnice i centra na čelu sa liderom čeških konzervativaca, premijerom Petrom Nečasom, saopštila je još ranije da neće do kraja mandata pokušavati da uvede Češku u eurozonu.

Bonus video: