Da li je libijski prebjegli ministar umiješan u atentat u Lokerbiju?

Atetntat je počinjen u decembru 1988. godine na Boing 747 kompanije Pan Am iznad škotskog grada Lokerbi, i poginulo je 270 ljudi.
0 komentar(a)
Musa Kusa, Foto: Rapidnews
Musa Kusa, Foto: Rapidnews
Ažurirano: 03.04.2011. 12:48h

Škotski istražitelji razmotriće sjutra s britanskim ministarstvom spoljnih poslova slučaj bivšeg šefa libijske diplomatije Muse Kuse, osumnjičenog da je umiješan u atentat u Lokerbiju 1988. godine, kada je poginulo 270 ljudi.Kusa nema imunitet, a britanski premijer Dejvid Kameron je zatražio od policije da istraži njegovu eventualnu ulogu u atentatu, počinjenom u decembru 1988. godine na Boing 747 kompanije Pan Am iznad škotskog grada Lokerbi.Pravosudni organi koji se bave tim slučajem kao i policajci s područja Lokerbi sastaće se sjutra s predstavnicima britanskog MIP-a, izjavili su izvori iz ministarstva.Kusa, koji je nekada vodio libijsku tajnu službu i pripada najužem krugu libijskog lidera Moamera Gadafija, doputovao je u srijedu u Britaniju preko Tunisa.Škotsko pravosuđe je u četvrtak zatražilo ispitivanje Kuse, osumnjičenog da je imao ulogu u eksploziji aviona Pan Ama, u kojem je 270 osoba poginulo, pretežno Amerikanaca.

Jedini osuđeni za napad je Abdelbaset al-Megrah, koji je oslobođen u avgustu 2009. godine iz humanitarnih razloga, pošto su ljekari utvrdtili da ima rak prostate i da mu je ostalo do tri mjeseca života

Al-Megrahi je još živ, 18 mjeseci nakon pobjedničkog povratka u Libiju.

Bonus video: