Jača desnica u Španiji, ministar unutrašnjih poslova mijenja Sapatera

Odluka Sapatera da se ne kandiduje za treći mandat uslovljena je i očekivanjima da će na sledećim izborima Socijalistička partija veoma loše proći.
0 komentar(a)
Sapatero, Foto: Zimbio
Sapatero, Foto: Zimbio
Ažurirano: 03.04.2011. 10:54h

Desnica u Španiji je u usponu, a ministar unutrašnjih poslova Alfredo Perez Rubalkaba najvjerovatnije će biti na čelu Socijalisticcke partije pošto sa tog mjesta ode Hose Luis Sapatero, rezultati su ankete koje danas objavljuje list Pais.Kako navodi agencija Frana pres, anketa je sprovedena 30. i 31 marta i u njoj je učestvovalo 1.000 ljudi.Rezultati ankete pokazuju da će na parlamentarnim izborima 44,1 odsto Španaca glasati za desničarsku konzervativnu Narodnu partiju, a 28,3 odsto za Socijalističku partiju.Prema anketi, 42 odsto Španaca smatra da će izbor Rubalkabe na čelo Socijalističke partije donijeti dobar rezultat na parlamentarnim izborima 2012. godine, dok njih 17 odsto smatra da bi na tom mjestu trebalo da bude ministar odbrane Karm Šakon.

Medju španskim socijalistima, njih 52 odsto prednost daje Rubalkabi, a 15 odsto vjeruje da bi Socijalističku partiju trebalo da predvodi Šakon.Premijer Sapatero izjavio je juče da se neće kandidovati na parlamentarnim izborima koji bi u Španiji trebalo da se odžze u martu 2012. godine.Prema ocijeni Frans presa, odluka Sapatera da se ne kandiduje za treći mandat uslovljena je i očekivanjima da će na sledećim izborima Socijalistička partija veoma loše proći.

Bonus video: