Poljski Jevreji odbili poziv na bojkot Poljske

Poljski ministar inostranih poslova poručio je Stejt departmentu da je, da je htio, mogao nešto da učini za 3,5 miliona poljskih Jevreja 1943. godine kada je većina njih bila živa.
53 pregleda 0 komentar(a)
RAdoslav Šikorski, Foto: Wikipedia
RAdoslav Šikorski, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 31.03.2011. 09:46h

Poljski Jevreji odbili su poziv na bojkot Poljske, njenog turizma i privrede objavljen na sajtu Svjetskog jevrejskog kongresa, zato što su uvjereni da se pitanje restitucijanjihove imovine koju su nacisti oteli tokom Drugog svjetskog rata prije može riješiti dijalogom.Na bojkot poljske privrede i turizma, sve dok poljski parlament ne usvoji opšti zakon o restitucijama na osnovu koga bi se isplatilo obeštćenje za jevrejsku imovinu, pozvao je njujorški advokat Menahem Rozenšaft na zvaničnom sajtu Svjetskog jevrejskog kongresa."On ima pravo da kaže svoje missljenje. Ali to je jedan glas. Ja biram da diskutujemo, a ne da bojkotujemo. Bojkot je protiv te stvari jer tada nema diskusije", kazao je danas poljskom Radiju ZET glavni rabin Poljske, Mihael Šudrih.Poljsko Ministarstvo državnog trezora saopštilo je 10. marta da, s obzirom na ekonomsku krizu, do daljnjeg zamrzava proces usvajanja opšteg Zakona o reprivatizaciji kojim je trebalo da se vlasnicima imovine koju su oteli nacisti ili kasnije nacionalizovali poljski komunisti u periodu od 1944. do 1962. godine, isplati obeštećenje odoko 15 odsto vrijednosti otete imovine.Poljska je jedina postkomunistička članica Evropske unije koja nije usvojila takav načelni zakon i restitucije se obavljaju pojedinačno preko sudova.Duboko razočaranje tom odlukom izrazile su SAD, a Rozenšaft je kritikovao i šefa poljske diplomatije, Radoslava Šikorskog.

Poljski šef diplomatije jasan

Poljski ministar inostranih poslova poručio je Stejt departmentu da je, da je htio, mogao nešto da učini za 3,5 miliona poljskih Jevreja 1943. godine kada je većina njih bila živa.

On je naglasio da je tada poljska vlada u egzilu podnijela izvještaj o masovnom ubijanju i molila Vašington i zapadne saveznike da intervenišu, makar bombardovanjem pruge na prilazu Aušvicu i drugom koncentracionim logorima.Povodom poziva na bojkot Poljske, Šikorski je poručio da niko ne spriječava vlasnike otete imovine da njeno vraćanje ili obeštećenje za nju traže redovnim putem - preko sudova."Mi u našem procesu restitucija ne pravimo razliku. Sudovi čak ni ne znaju ko je kakve nacionalnosti ili vere, a koliko mi je poznato, stotine slučajeva završilo se vraćanjem imovine ili isplatom obeštećenja. Neprestano podstičemo da se koriste zakonski putevi koji su otvoreni bez obzira na vjeru ili nacionalnost", kazao jepoljskim novinarima u Briselu Šikorski.

Bonus video: