Lavrov: Trovanje Skripalja bi moglo biti u interesu Londona

"Koliko ćemo daleko ići ne zavisi od nas. U diplomatiji princip reciprociteta postoji i dalje je na snazi. Ovaj princip će dosljedno biti primijenjen"
65 pregleda 4 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.04.2018. 12:57h

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je danas da bi trovanje bivšeg ruskog duplog agenta Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji moglo biti "u interesu" Londona da bi se skrenula pažnja britanske javnosti sa Bregzita.

Trovanje bi moglo "da bude u interesu britanske vlade koja je u neprijatnom položaju zbog toga što ne može da ispuni obećanja data biračima o uslovima Bregzita", rekao je Lavrov na konferenciji za štampu, prenosi agencija Frans pres.

"To bi takođe moglo biti u interesu britanskih specijalnih službi koje su poznate po njihovoj sposobnosi da djeluju sa dozvolom da ubijaju", dodao je on.

On je rekao da Moskva nije imala nikakvog razloga da uoči predsjedničkih izbora i nekoliko mjeseci uoči svjetskog prvenstva u fudbalu koje se održava u Rusiji otruje svog bivšeg špijuna koji je bio osuđen za izdaju i poslije razmijenjen u razmjeni zatvorenika 2010. godine.

Lavrov je rekao da su SAD i Britanija prestali da poštuju osnovna pravila pristojnosti i da se koriste flagrantnim lažima protiv Moskve, navodi TASS.

"Naši zapadni partneri, Britanija prije svega, SAD i neke druge zemlje koje ih slijepo slijede odbacili su sva pravila pristojnosti i koriste flagrantle laži i grube dezinformacije. Mi na to odgovoaramo dosta smireno i hladnokrvno. Insistiramo da bilo kakve optužbe i tvrdnje treba da budu potkrepljene činjenicama", rekao je Lavrov.

Po njegovim riječima, pitanja o tome koliko će daleko ići uzajamna protjerivanja diplomata ne zavisi od Rusije, već je na Zapadu da prekine te "dječje igre".

"Koliko ćemo daleko ići ne zavisi od nas. U diplomatiji princip reciprociteta postoji i dalje je na snazi. Ovaj princip će dosljedno biti primijenjen", rekao je on.

On je rekao da Rusija ne želi da slijedi te poteze i da igra te "dječje igre" ali da se sada partneri Rusije upravo time bave.

Lavrov je rekao da se sad dosta često pominje novi Hladni rat ali je rekao da je sada gora situacija jer su za vrijeme klasičnog Hladnog rata neka pravila postojala i neka pristojnost uspostavljena.

Lavrov je rekao da želi da ponovi da Rusija nije imala nikakve veze sa trovanjem Skripalja i njegove ćerke ali da je vrlo zainteresovana, i to vjerovatno više nego bilo ko drugi, da se ustanovi istina o tome šta se dogodilo ruskim državljanima.

Kako prenosi ruska agencija TASS on je nazvao nečuvenim odbijanje Velike Britanije da dopusti konzularni pristup džavljanki Rusije Juliji Skripalj.

"Smatram nečuvenim da su naše brojne dosadašnje molbe da imamo pristup našim građanima bile ili odbijene ili su ostale bez odgovora", rekao je Lavrov.

Lavrov je izrazio nadu da će Skripalj izaći iz kome i osvjestiti kao i njegova ćerka i da neće imati loše posljedice.

Bonus video: