Sve manji izgledi da će se Portugal sam izvući iz krize

Portugalski političari žele da izbjegnu primanje pomoći zato što bi prihvatanje pomoći značilo uvođenje zemlje u godine štednje i ograničilo manevarski prostor vlade.
83 pregleda 0 komentar(a)
Lisabon, Foto: Modera
Lisabon, Foto: Modera
Ažurirano: 30.03.2011. 10:30h

Nade Lisabona da će izbjeći finansijsko spasavanje sve su bleđe pošto cijena portugalskog zaduživanja nastavlja da raste i postavlja nove rekorde.

Kamata na državne obveznice sa rokom dospjeća od 10 godina danas je dobila još 0,03 procenta i iznosi 8,02 odsto - najviše od kako je Portugal 1999. godine pristupio bloku zemalja koje za zajednički novac imaju euro.

Današnje povećanje uslijedilo posle jučerašnje odluke agencije za kreditno vrednovanje Srandard i Purs (Standard & Poors) da degradira rejting obveznica Portugala na BBB - što je jedan stepen iznad rizičnog statusa (junk).

Agencija kaže da veliki dugovi Portugala i slabi izgledi privrednog rasta čine vjerovatnim da će zemlji biti potrebno finansijsko spasavanje.

Analitičari cijene da će Porugalu trebati pomoć od 80 milijardi eura.

Portugalski političari to žele da izbjegnu zato što bi prihvatanje pomoći značilo uvođenje zemlje u godine štednje i ograničilo manevarski prostor vlade.

Vremena sve manje

Lisabon ima sve manje vremena da povrati povjerenje ulagača.

Suočen je sa isplatom 4,5 milijardi eura u aprilu za postojeće obveznice, što će, kažu zvaničnici, biti urađeno.

Zatim treba naći 4,96 milijardi eura za novu otplatu u junu, što će biti ključni ispit jer nije jasno odakle će taj novac doći.

Politički sukobi dodaju nove sumnje u sposobnost Portugala da se izvuče iz svoje finansijske krize. Zemlju očekuju najmaje dva mjeseca političke paralize, upravo kada je neophodno donijeti ubjedljivu strategiju smanjenja dugova.

Manjinska vlada je podnijela ostavku zato što su opozicione partije odbacile njen plan štednje, a prijevremeni izbori se neće održati prije kraja maja ili početka juna.

Postoji i ustavna nedoumica da li privremena vlada uopšte ima mandat da traži spasavanje od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Bonus video: