DOGOVOR NI NA VIDIKU

Apsolutni rekord: Belgija ni nakon 289 dana nije formirala vladu

Belgijska vlada danas je prevazišla i iračke šiite, sunite i Kurde kojima je trebalo 289 dana poslije izbora da vlada konačno počne da radi svoj posao.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2019. 21:56h

Belgija je i zvanično oborila svjetski rekord, pošto ni 289 dana od završetka parlemntarnih izbora nije uspjela da formira vladu.

Prije nešto više od mjesec dana, 17. februara Belgija je potukla rekord koji je držala Irska u nemogućnosti da postigne dogovor o formiranju vlade, a danas je prevazišla i iračke šiite, sunite i Kurde kojima je trebalo 289 dana poslije izbora da vlada konačno počne da radi svoj posao.

U Belgiji, ovo, međutim, nije slučaj, niti je bilo kakav dogovor na vidiku ni 289 dana od okončanja izbora.

Medijatori se smjenjuju jedan za drugim, odustajući od sizifovskog posla da približi flamanske i valonske stranke, ali nijedan od njih još od početka septembra nije uspio da sve dovede za isti sto i navede ih da razgovaraju o budućnosti zemlje.

Jedini koji pokazuju bilo kakvu zabrinutost, i to na duhovit način, jesu studenti koji su i prije 40 dana, 17. februara, održali proteste širom Belgije. Oni i danas namjeravaju da na simboličan način podsjete političare da bi trebalo da se late posla i konačno formiraju bilo kakvu legitimnu vlast u ovoj etnički duboko podijeljenoj zemlji.