KAZNITI GADAFIJA

U Londonu završena međunarodna konferencija o krizi u Libiji

U saopštenju, učesnici potvrđuju svoje opredjeljenje za suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i nacionalno jedinstvo Libije i obećavaju da će ojačati sankcije protiv libijskog vođe Muamera Gadafija.
27 pregleda 0 komentar(a)
26.02.2019. 21:56h

Na  međunarodnoj konferenciji u Londonu o krizi u Libiji, postignut je i formalni dogovor da se uspostavi politička "Kontakt grupa" za tu zemlju, čiji će se sledeći sastanak odžati u Kataru, piše u saopštenju izdatom na kraju skupa.

Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati jedine su arapske zemlje koje učestvuju u međunarodnim operacijama u Libiji. Katar je na sastanku u Londonu predstavljao premijer Šeik Hamad Bin Džisim Bin Džabr Al Tani.

Na sastanku u Londonu bilo je 40-tak ministara inostranih poslova ili šefova međunarodnih organizacija, uključujući i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, državnu sekretarku SAD Hilari Klinton, predstavnika Arapske lige, generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena.

Istaknuta su tri cilja Kontakt grupe za Libiju: da se osigura političko vođstvo za međunarodne operacije u toj zemlji, uz saradnju sa UN, Afričkom Unijom, Arapskom Ligom, Organizacijom islamske konferencije i Evroskom unijom; da se formira platforma za koordinaciju međunarodnog odgovora u Libiji i da se obezbijedi zajednički prostor za kontakte međunarodne zajednice sa libijskim stranama.

U saopštenju poslije konferencije, učesnici potvrđuju svoje opredjeljenje za suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i nacionalno jedinstvo Libije i obećavaju da će ojačati sankcije protiv libijskog vođe Muamera Gadafija koji, kako je navedeno, "ne može nekažnjeno napadati civile".

U tekstu se traži da se odmah uspostavi prekid vatre u Libiji, da se obustave svi napadi na civile i da se dozvoli nesmetano dostavljanje humantiarne pomoći.

Takođe se zaključuje da samo Libijici mogu da biraju svoju vladu i da su "Gadafi i njegov režim izgubili svaki legitimitet i da će odgovarati za svoje akcije" .

Slabo prisustvo arapskih zemalja

Činjenica da je dogovoreno da se naredni sastanak Kontakt grupe o Libiji održi u Kataru, malo je ublažila utisak o slabom prisustvu arapskih zemalja. Većina arapskih zemalja, kao što su Alžir i Egipat, nije poslala predstavnika, a nije došao ni šef Arapske lige Amr Musa, niti iko iz Afričke unije.

Dok su zapadne sile kao što su SAD, Francuska i Njemačka predstavljali ministri inostranih poslova, arapske zemlje su poslale ambasadore. Samo sedam od 24 zeme članice Arapske lige bilo je ne sastanku.

Libijska opozicija - Nacionalni savjet za tranziciju (CNT), nije mogla da bude u sali zbog toga što nije zvaničan predstavnik te zemlje, ali su zato njeni predstavnici mogli na margini skupa da razgovaraju sa svjetskim liderima.

Gadafiju mora biti suđeno u Libiji zahtijeva PNS

Prelazni nacioalni savjet Libije (PNS) koji predstavlja libijske pobunjenike, insistirao jena sastanku u Londonu da "zločini" koje je počinio Moamer Gadafi ne smiju ostati "nekažnjeni"."Ideja je da Gadafi odgovara za svoje zločine na pravičnom suđenju u Libiji", izjavio je koordinator PNS za Veliku Britaniju Guma El Gamati."Moguće je i da mu se sudi pred Mećunarodnim krivičnim sudom (MKS)" u Hagu, rekao je El Gamati na konferenciji za štampu povodom prvog sastanka Kontakt-grupe za Libiju.El Gamati se pozvao na najavu tužioca MKS Luisa Morena-Okampa koji je 3. marta izjavio da će biti pokrenuti postupci zbog zločina u Libiji, a međju optuženima bi trebalo da bude i Gadafi.

"Zločini ne smiju ostati nekažnjeni", ukazao je El Gamati, uprkos mogućnosti koju su iznijele pojedine zemlje - među kojima Italija i Španija, da se kriza riješi egzilom Gadafija.