Vođa protesta u Londonu 22-godišnji diplomac sa Oksforda

Prvi trijumf grupe je vođenje "sjedećih" protesta u radnjama kao što su "Top-shop" i "Miss Selfridge".
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 16:03h

Sa prvoklasnom engleskom diplomom sa Oksford Univerziteta, on je jedan od momaka koje očekujete da vidite kako pijuckaju čaj od 18 funti u Fortnum & Mason-u (radnji sa 300 godina dugom tradicijom proizvodnje čaja.)

Ovog vikenda Tom Kostelo je bio više zainteresovan za predvođenje stotina svojih sljedbenika u uništavanju luksuzne radnje. Kao vođa grupe demonstranata UK Uncut, 22-godišnji diplomac vodio je grupu u nizu aktvinosti tokom probijanja policijskih linija, piše Dejli Mejl.

UK Uncut je najnovija britanska grupa aktivista, a gospodin Kostelo stovrio je zadivljujući broj sljedbenika, više od 24.000 za samo pet mjeseci. Aktivisti srednje klase osnovali su antikapitalističku grupu u oktobru, nakon jednog okupljanja prijatelja u pabu Islington u sjevernom Londonu.

Prvi trijumf grupe je vođenje "sjedećih" protesta u radnjama kao što su "Top-shop" i "Miss Selfridge", dio lanca Arcadia, čijeg vlasnika, Sir Filipa Grina, gospodin Kostelo optužuje za izbjegavanje plaćanja poreza.

On je takođe izazvao haos organizovanjem protesta koji su zatvorili skoro 30 radnji britanskog Vodafona - tvrdi da je kompanija izbjegla da plati 6 biliona funti poreza. Radnje je zatvorio "sjedećim" protestima i lijepljenjem aktivista "superlijepkom" za izloge. Arcadio i Vodafon odbacuju njegove optužbe.

Tviter i Fejsbuk ponovo u akciji

Gospodin Kostelo, koji je dramski pisac, odrastao je u Levišamu u južnom londonu, uz mlađeg brata i sestru i svog oca Martina koji vodi pozorište u blizi Ketforda.

Kostelo koristi moć Tvitera i Fejsbuka da mobiliše svoju vojsku demonstrana i da drži korak ispred policije.

U subotu, njegovi sljedbenici su simultano primili "tajnu" poruku u kojem je odredio Fornum & Mason kao svoju metu, a nakon nekoliko minuta oni su se okupili ispred radnje na Pikadiliju.

Rast Kastelove kampanje širio se kao "virus" i privlačio podršku širom zemlje. Ima 24.000 sljedbenika na Tviteru i skoro isto toliko "fanova " na Fejsbuku.

Prošle nedjelje BBC Noćni program bio je na udaru zbog omugućavanja prostora za UK Uncut, bez postavljanja pitanja o pravilima misteriozne grupe, finansiranja ili bilo kakve veze sa političkim organizacijama.

Počeo kao Sem Bejker

Sam vođa je iznenađujuše stidljiv, tokom prvih mjeseci čak je i pokušao da zadrži u tajnosti svoj identitet tako što je koristio pseudonim Sem Bejker. Ali ubrzo je otkriven kao Tom Kostelo, TV istraživač koji je nekad radio na Saut Bamk šou, Melvina Braga.

Tokom škole je učestvovao u protestima koje su organizovali akrivisti povodom klimatskih promjena

Kad je objašnjavao svoju povučenost, gospodin Kostelo je prošle godine rekao novinaru: "U ovom stadijumu više bih volio da mi date drugačije ime. Mislim da nije dobro da moje pravo ime bude povezano za zavjerom zbog činjenja zločina. Ne želim da moje ime bude povezano sa sljedećom fazom."

Kao 18-godišnjak, gospodin Kostelo je nagrađen na Svjetskom takmičenju u pisanju koje je organizovao BBC. Nakon toga otišao je na Oksford gdje je bio prvi u engleskoj književnosti i jeziku na koledžu Sveta Katarina.

Nakon odlaska sa univerziteta, radio je kao učitelj u svojoj staroj Legnlej park školi za dječake u Bekenhamu, a davao je i privatne časove za 25 funti po satu.

Tokom škole je učestvovao u protestima koje su organizovali akrivisti povodom klimatskih promjena.

"NISU htjeli da nas puste unutra"

Tokom demonstracija prošlog oktobra u Natinghemširu - na koje je poveo svog oca - napisao je na Tviteru sljedeću poruku: "Šutirani smo u lice, udarani po rukama i na nas su puštani policijski psi. NISU htjeli da nas puste unutra."

Posmatrači iz Fortnum & Mason-a rekli su da su aktivisti izgledali prijeteće, umotani u crno prijetili su mušterijama, dok su drugi ostavljali anarhističke simbole po zidovima

Nakon napuštanja posla u školi da bi se zaposlio u Saut Bank šou, napisao je na Tviteru: "Upravo sam završio svoj posljednji dan predavanja, ili kako sam ja volio to da zovem: promovisanja homoseksualizma djeci."

Gospodin Kostelo je rekao svojim sljedbenicima da mogu "mirno i bez nasilja" da zatvore radnje tako što će da sjede u njima umjesto da ih razbijaju.

Ali na kraju nije mogao da kontroliše šta rade. Posmatrači iz Fortnum & Mason-a rekli su da su aktivisti izgledali prijeteće, umotani u crno prijetili su mušterijama, dok su drugi ostavljali anarhističke simbole po zidovima.

Veb sajt UK Uncuta-a pokazuje mapu "banaka u blizini Oksford Strita.

Portparol Metropoliten policije rekao je da je 145 osoba uhapšeno povodom incidenta u Fortnum & Mason-u. Prošle noći je 138 osoba optuženo za nerede i pozvano da se 9. maja pojave na sudu.

"Kritike su smiješne!"

Otac gospodina Kostela branio je učešće svog sina u antikapitalističkoj organizaciji.

"Postoje implikacije da je on bio umiješan u nasilje, ali nije"

Umjetnički direktor pozorišta, Elvis Kostelo (53), iz Leišama u južnom Londonu, rekao je da je kritikovanje organizacije njegovog 22-godišnjeg sina koji je diplomirao na Oksfordu - smiješno.

On je rekao: "Postoje implikacije da je on bio umiješan u nasilje, ali nije. On ne bi organizovao ništa slično. Reći da je on bio predvodnik toga je netačno. To je smiješno. UK Uncut mirno protestuju. Nemam da dodam više nikakav komentar o svemu tome."

Galerija

Bonus video: