Berluskoni odbacio optužbe za utaju poreza

Na pitanje da li će prisustvovati drugim ročištima kao dio promjene u njegovoj sudsko-odbrambenoj strategiji, Berluskoni je odgovorio da će prisustvovati suđenjima
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2011. 11:51h

Italijanski premijer Silvio Berluskoni pojavio se pred sudom u Milanu, zbog optužbi za utaju poreza, ali je optužnicu odbacio, rekavši da je "smiješna i bez osnova".

Berluskoni je rekao da iza svega stoje sudije ljevičari, koji žele da mu naškode politički.

"Na žalost komunizam se u Italiji nikada nije predao i nije se promijenio. Ja sam najoptuživaniji čovjek u cijeloj istoriji i u cijelom univerzumu", smatra italijanski premijer.

Suđenje Berluskoniju pratile su visoke mjere bezbjednosti, i oko suda se nalazilo stotinak policajaca i karabinjera u opremi za razbijanje demonstracija.

Do upotrebe sile nije došlo, jer su se ispred suda nalazile samo pristalice italijanskog premijera, koje su ga pozdravile i pružile mu podršku pred dolazak u sud.

"Od 1994. godine sudije vode bitku protiv premijera, ali treba svima da bude jasno da on nikada nije bio osuđen", rekao je za AP Alesandro Viđentini, dvadesetogodišnji student prava koji je član Berluskonijeve stranke.

Berluskoni, njegov sin Pier Silvio i druga lica optuženi su da su "naduvavali cijene" za otkup televizijskih prava i zatim ostvarenu dobit koristili za finasiranje političkih i drugih aktivnosti.

"Ništa od dokaza na kojima su milanski tužioci izgradili njihov slučaj nisu tačni", rekao je ranije Berluskoni u telefonskoj izjavi za italijansku televiziju pred ročište koje je trebalo da počne u 8.00 po srednje evropskom vremenu u sudu u Milanu.

Protiv Berluskona se vodi ukupno četiri sudska procesa. Pored današnjeg, još dva procesa po optužbama za korupciju koje se povezuju sa medijskom kompanijom "Mediaset" i jedno za plaćanje seksualnih usluga maloljetnoj prostitutki.

Italijanski Ustavni sud ukinuo je imunitet italijanskom premijeru pred početak jednog od suđenja koje je počelo ranije ove godine.

Bonus video: