Istorijski poraz Merkelove CDU na pokrajinskim izborima

Nezapamćen rezultat su Zeleni postigli danas i u Rajnland-Pfalcu gdje se takođe birao novi parlament - osvojili su 17 odsto glasova.
52 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.03.2011. 18:56h

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) savezne njemačke kancelarke Angele Merkel doživjela je do sada nezapamćeni poraz na izborima u saveznoj pokrajini Baden-Virtemberg osvojivši 38 odsto glasova, više od šest procenata manje nego prije pet godina.

Agencija AP ističe da je ovo prvi put poslije 58 godina da konzervativci neće voditi vladu u ovoj federalnoj jedinici koja je najrazvijeniji region Evropske unije (EU). „Ovo je veoma bolno“, kazao je Merkelina ministarka obrazovanja Anet Šavan, liderka CDU u Baden Virtembergu.

Senzacijom su mediji odmah po objavljivanju prvih pouzdanih prognoza nazvali to što su ubjedljivu većinu od preko 48 odsto glasova osvojile opozicione stranke - Zeleni (25 odsto) i Socijaldemokratska partija Njemačke SPD (23,5 odsto).

Nazapamćen rezultat su Zeleni postigli i u Rajnland-Pfalcu gdje se takođe birao novi parlament - osvojili su 17 odsto glasova. To znači da će ući u vladajuću koaliciju sa SPD koja je izgubila doduše 10,5 odsto u odnosnu na izbore 2006. ali ipak sa 35,5 odsto dovoljno za sastav nove vlade.

Jer, ne samo da je CDU u ovoj federalnoj jedinici osvojila 34 odsto, već njen potencijalni koalicioni partner, sa kojim konzervativci vladaju i na saveznom nivou u Berlinu, Liberali, uopšte nijesu ušli u parlament.

Ogroman uspjeh Zeleni su postigli prije svega zato što je poslije katastrofe u japanskoj atomskoj centrali Fukušima i u Njemačkoj iznova dramatično otvoreno pitanje daljeg korišćenja nuklearne energije.

Prošlog mjeseca Merkelini konzervativci zbačeni su sa vlasti u Hamburgu na državnim izborima i izgubili su kontrolu u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, najnaseljenijoj njemačkoj državi, podsjeća Rojters. Ona je skoro izgubila većinu u gornjem domu parlamenta, ili Bundesratu, gdje je zastupljeno 16 država a novi uspjesi opozicije žestoko ograničavaju njenu sposobnost da progura zakone koji njoj odgovaraju.

Merkelina politika o nuklearnoj energiji, vojnoj akciji u Libiji i prema dužničkoj krizi euro zone pretvorili su izbore u Baden Virtembergu bukvalno u referendum o učinku njene vlade desnog centra.

Pri tome se na simpatije građana očito nije pozitivno odrazio preokret koji je vlada načinila u atomskoj politici proglašavajući moratorijum na raniju odluku o produženju roka za zatvaranje nuklearki i privremeno zatvarajući sedam najstarijih nuklearnih elektrana.

Rezultati današnjih izbora ozbiljno će se odraziti i na situaciju u Berlinu, nepune dve godine posle dolaska na vlast konzervativno-liberalne vlade.

S jedne strane može se očekivati da će rasplamsati ne samo unutarpartijske rasprave, već i među strankama na vlasti -

hrišćanskim demokratama i liberalima, i to kako o dosadašnjim greškama i promašajima, tako i o budućim političkim potezima.

„Ovo je početak kraja za Merkel“, kazao je Leinard Bauer, 53-godišnji bankar u Štutgartu. „Bio sam član stranke CDU više od 30 godina ali nijesam glasao za CDU ovog puta“.

Budućnost Merkel je sada dovedena u pitanje. Nakon što je njen prethodnik Gerhard Šreder izgubio u Sjevernoj Rajni Vestfaliji 2005. on je sazvao vanredne izbore na kojima je izgubio.

Bonus video: