Priča o dječaku koji je vodio multimilionsku mrežu prevara

U početku, detektivi nisu ni pomišljali da je bivši učenik državne škole jedan od najtraženijih britanskih sajber-kriminalaca.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2011. 12:41h

Od trenutka kad se prijavio u apartman koji košta 1.600 funti, osoblje londonskog hotela Atenaum osjetilo je da nije baš sve u redu u vezi Nikolasa Vebera.

Bio je odjeven u skupu dizajnersku odjeću, sa arogantnom superiornošću i bez stida mahao je špilovima novca. Ali odalo ga je njegovo mladalačko lice. Zabrinuti recepcioner je obavijestio policiju, a Nikolas, koji je u tom trenutku imao 17 godina, uhapšen je pod sumnjam da je izvršio prevaru sa kreditnim karticama, piše Dejli Mejl.

U početku, detektivi nisu ni pomišljali da je bivši učenik državne škole jedan od najtraženijih britanskih sajber-kriminalaca i da on u svojoj luksuznoj hotelskoj sobi vodi mulitimilionsko carstvo internet prevara uz pomoć laptopa i nekoliko mobilnih telefona.

Ovog mjeseca, nakon opsežne istrage Metropolitan policije za internet kriminal, kriminalac tinejdžer je osuđen na pet godina.

U toku je procjena gubitaka sa hiljada ukradenih kreditnih kartica i bankovnih računa koje je koristio preko svog veb sajta Goust Market. Pretpostavlja se da su gubici u iznosu od 18 miliona funti.

Veber, koji sad ima 19 godina, koristio je sajt, koji je ima 8.500 hiljada članova, da dijeli savjete o izvršavanja i izvlačenju iz zločina. Prodao je i softver za hakovanje i instrukcije kako da se ručno napravi kristal-met i eksploziv.

Najtringantniji dio priče je sam Veber.

Da li je porodica kriva za sve?

Stekao je privatno obrazovanje. Sin je bivšeg političara, a njegova se porodica još muči da shati kako je došlo do toga da Nikolas tako dramatično skrene su kriminal.

Ispod priče o bogatstvu i ugledu porodice leži depresivna porodična priča pomiješana sa preljubom, razvodom i haosom u kući. Dok se njegovi roditelji nisu razveli kad je on imao 11 godina, život Veberovih djelovao je magično.

Porodične fotografije pokazuju njegovo djelimično srećno djetinjstvo tokom odrastanju u kući na selu sa svojim ocem, Entonijem Kanivet Veberom, bivšim članom parlamenta, i majkom Suzan koja je, da ironija bude veća, radila kao regulator u komisiji finansijske službe.

Kućnu idilu rasprišila je očeva afera sa lijepom mladom sekretaricom. U tom trenutku, Nikolasova majka se borila sa tumorom na mozgu i bila je djelimično nesposobna nakon operacije tokom koje su pokušali da uklone tumor.

Gospodin Veber, koji sad ima šestoro djece iz tri različite veze, otišao je da živi sa svojom sekretaricom. U međuvremenu, Suzan je unajmila jednog Slovaka samo šest godina starijeg od Nikolasa, a onda, nakon razvoda od gospodina Vebera, oženila se za svog pomoćnika.

U sred porodičnog haosa, Veber nije imao mnogo stabilnosti.

Skupe privatne škole

Nakon žestoke borbe, gospođi Veber je odobreno da premjesti djecu u Berkšir, i Nikolas je upisan u školu Vudkot haus, koja je koštala 18.000 funti godišnje. Kad je napunio 13, premjestio se u još skuplju školu (24.000 funti godišnje), Bredfild koledž. Tu su se prvi put istakle Nikolasove sposobnosti.

Nakon što je uspio da upadne u školsku kompjutersku mrežu, ponudio je uslugu uklanjanja detalja o kaznama iz dosijea učenika. Osoblje ga je uhvatilo i zabranilo mu pristup kompjuteru. Njegov otac krivi Nikolasovu majku.

"U izvještaju iz njegove škole je pisalo da je provodio previše vremena za kompjuterom, ali niko mi ništa nije rekao o njegovom hakovanju u školski kompjuterski sistem", rekao je Entoni Veber.

"Njegova majka je bila obavještena, a škola je vjerovatno pretpostavljala da će ona mene da obavijesti, ali nije. Da sam znao, rekao bih mu koliko je to budalasto. Tokom vremena sam saznao, ali bilo je prekasno."

Previše bogatih na jednom mjestu

Veberova majka Suzan je odbila da komentariše slučaj svog sina. Njen bivši muž smatra da je ponašanje njegovog sina izazvano premještanjem iz "svega što mu je bilo poznato" u ekskluzivnu školu u koju nije mogao da se uklopi.

Tokom 2007, kad je imao 15 godina, matematiku je položio godinu unaprijed sa ocjenom A plus. Sljedeće godine, jedva se provukao kroz ispite

"Mnogo učenika je bilo iz bogatih porodica", rekao je.

"Bio sam zabrinut jer sam znao da ako pošalješ dijete u najskuplje škole u zemlji moraš i da obezbjediš da on ima sve što imaju ostali. Ja sam bio u lošem finansijskom trenutku i nisam mogao da dajem mnogo novca. Nikolas je bio svjestan toga i da bi došao do novca morao je da nađe drugi način. Sve se razvilo od toga."

Koliko su brzo stvari krenule po zlu pokazuju Nikolasovi rezultati ispita. Tokom 2007, kad je imao 15 godina, matematiku je položio godinu unaprijed sa ocjenom A plus. Sljedeće godine, jedva se provukao kroz ispite.

Njegova majka je odlučila da ga prebaci u Bradfild koledž.

Sa majkom i očuhom od kojeg je bio šest godina mlađi

Premješten iz škole, Nikolas je živio u Hempširu sa svojom majkom, koja je često bila u kolicima, i njenim mladim mužem Martinom, kao i mlađim bratom Kristoferom.

"Pretpostavljam da je odlazio u svoju sobu i pred kompjuter jer je to bio način da ode u svoj svijet i kontroliše svoj život"

"Nije imao dobar odnos sa svojim očuhom jer je njegov očuh bio samo šest godina stariji od njega", rekao je gospodin Veber. "Ja sam bio u drugom gradu i gledao sam ga samo tokom praznika. Nisam imao uticaj koji bih imao da smo bili zajedno."

Tokom 2008. Nikolas je počeo da pohađa tri kursa A nivoa, uključujući informacionu tehnologiju i kompjuterske studije - predmet u kojem je, vjerovatno ne iznenađujuće, bio odličan.

Njegov otac vjeruje da je vrijeme koje je Nikolas provodio pred kompjuterom bio njegov način da pobjegne od realnosti.

"Pretpostavljam da je odlazio u svoju sobu i pred kompjuter jer je to bio način da ode u svoj svijet i kontroliše svoj život", rekao je.

"Kad si adolescent i počneš da igraš kompjuterske igre, ulaziš u nestvarni svijet. Mislim da se to dogodilo sa Nikolasom. Nije mogao da vidi svoje žrtve ili posljedice onoga što je radio."

Zašto talente nije upotrijebio za nešto plemenito?

Ali to ne objašnjava zbog čega je Nikolas koristio svoje talente da krade od drugih. On je pokrenuo svoj sat za povezivanje kriminalaca i nuđenje savjeta kako da se hakuju kompjuteri. Novac koji je zarađivao provlačio je kroz ofšor bankarski provajder sa Kosta Rike. Imao je lažni identitet.

Za one koji su ga koristili, Goust Market se pojavljivao kao niz kompjuterskih kodova i "slomljenog" engleskog jezika

Nikolas je imao pet različitih foruma: jedan za hakovanje, drugi za ukradene kreditne kartice, treći za bankarske prevare i ostale za zločine među kojima je pravljenje ilegalnih droga. Peti forum je imao tajni prostor kroz koji su kriminalci mogli da razmjenjuju ukradene detalje.

Nakon odzuzimanja njegovog laptopa policija je pronašla informacije o više od 100.000 ukradenih kreditnih kartica i trag do veb sajta Goust Market.

Veberove žrtve su najčešće bili nedužni kupci koji su koristili internet preko kojeg su njihovi pin kodovi i šifre kopirane preko specijalnog softvera stvorenog da napadne njihove kućne računare.

Za one koji su ga koristili, Goust Market se pojavljivao kao niz kompjuterskih kodova i "slomljenog" engleskog jezika. Hakeri i prevaranti su mogli anonimno da razmjenjuju hiljade ličnih detalja među kojima je bila brojeva računa, pin kodova i šifri.

"Tinejdžersko razmetanje"

Fotografi su postavili sliku na kojem se vidi Nikolas kako sjedi pored laptopa na kojem je naslagan novac, i pripaljuje cigaretu. Druga slika prikazuje ga odjevenog u dizajnersku odjeću dok pozira pored crnog Hamera.

Nakon što je pušten uz kauciju, Nikolas je odletio za Majorku sa jednim od svojih saradnika i rezervisao sebi sobu u još jednom hotelu sa pet zvjezdica

"Tinejdžersko razmetanje hrabrošću", tako je to pokušao da objasni njegov otac.

"On se hvalio. Mislim da je tražio da bude uhvaćen. To je bio poziv za pomoć. Da nije želio da bude uhvaćen ne bi ga uhvatili, ali bio je previše drzak."

Nikolasovo prvo hapšenje, 29. oktobra 2009, u hotelu Atenaeum na londonskom Pikadiliju, dogodilo se nakon što je recepcioner posumnjao da Nikolas nije vlasnik kartice koju je koristio.

Nakon što je pušten uz kauciju, Nikolas je odletio za Majorku sa jednim od svojih saradnika i rezervisao sebi sobu u još jednom hotelu sa pet zvjezdica. Nastavio je da vodi svoj veb sajt, postavio je online poruku "F*** the police" i uz pomoć svojih hakerskih sposobnosti pronašao adrese policajaca.

Na jednom internet forumu zaprijetio je da će se osvetiti vođi policije za internet-zločine. Nije pokazao da se pokajao nakon svega što je učinio.

Posljednje hapšenje Nikolasa i saradnika

Konačno je ponovo uhapšen na Getvik aerodromu u januaru 2010 nakon leta iz Majorke prema Britnaji, sa ciljem da se sastane sa saradnicima.

Treći saradnik, Geri Keli (21), osuđen je na pet godina, zbog pomaganja prilikom dizajniranja softvera

Zajedno sa Nikolasom ušapšen je i administrator veb sajta, Rajan Tomas (18). Nikolas se povezao sa Tomasom nakon što su diskutovali o skidanju muzike sa interneta. On je pomagao u komunikaciji između kriminalaca na forumu sajta. Tomas je osuđen na četiri godine.

Treći saradnik, Geri Keli (21), osuđen je na pet godina, zbog pomaganja prilikom dizajniranja softvera uz pomoć kojeg su provaljivali u hiljade kompjutera i krali važne informacije.

"Namučio ga život"

Prije nego je njegov sin osuđen prošlog mjeseca, gospodin Veber je poslao pismo sudiji Džonu Prajsu, u kojem je očajnički pokušao da stavi Nikolasove zločine u kontekst porodičnih problema. Govorio je o porodici koja je uništila Nikolasovo djetinjstvo i uputila ga da traži drugi svijet koji je postao previše stvaran.

"Vidjećemo što će da uradi nakon svega, kako će da zarađuje za život kad izađe"

"Njegov život se obrušio na njega", napisao je.

Na kraju, niko nije reagovao na njegove riječi. Sudija je rekao da mladost Nikolasa i njegovih saradnika nije izgovor. Nikolas će uskoro da napuni 20 godina. On je sad muškarac, a ne problematični dječak.

Nikolasov otac, koji još nije posjetio svog sina, insistira na tome da se Nikolas stidi samog sebe.

"Zna da je ono što je uradio bilo pogrešno i odlučio je da uradi nešto pozitivno sa svojim životom. Vidjećemo što će da uradi nakon svega, kako će da zarađuje za život kad izađe."

Gospodin Veber smatra da će njegov sin vjerovatno da preokrene svoj život tako što će da upotrijebi svoje kompjuterske vještine u borbi protiv sajber-kriminala.

Bonus video: