Prizori mučenja posljednjeg cirkuskog slona u Evropi

Ukupnih 48 udaraca, među kojima je bilo i udaraca nogom u tijelo i glavu, snimljeni su dok je bila okovana.
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2011. 10:34h

Sa svakim ponovljenim udarcem, motka stvara odjekujući zvuk dok udara slonicu Anu. Ona se povija, u jednom trenutku izgleda kao da će da se sruši pod težinom divljih udaraca.

Uznemirujuće slike napravljene su tajnom kramerom koju su ubacili aktivisti koji tvrde da posljednji britanski cirkuski slon živi u surovoj realnosi, piše Dejli Mejl.

Na njima je prikazana Ana tokom maltretiranja od strane njenog takozvanog čuvara dok stoji okovana u prljavom ambaru tokom zimske pauze cirkusa.

Pored toga što preživljava udarce motkom koje joj zadaje radnik čija je dužnost da je hrani i čuva, 58-godišnja slonica takođe je bodena u lice sa metalnim alatom tokom jednog napada.

Ukupnih 48 udaraca, među kojima je bilo i udaraca nogom u tijelo i glavu, snimljeni su dok je bila okovana. Aktivisti tvrde da je premlaćivanje Ane čeličnim motkama posebno okrutno jer ona pati od artritisa i njeni pokreti su već dovoljno bolni.

"Patila bi i umrla od tuge"

Napadi su snimljeni kamerom za nadzor tokom tri i po sedmice na farmi Polebruk, Northemptonšir. Eksperti koji rade u grupi "Međunarodni zaštitnici životinja" isplanirali su ovaj nadzor zbog brige oko Aninih stanja.

Tokom snimka se vidi čovjek koji pljuje kamilu ulice dok ispred nje gura kolica sa slamom

Oni su hitno pozvali vlasnika cirkusa, Bobija Robertsa, da preda Anu kako bi ona mogla da okonča svoj život u utočištu divljine.

Gospodin Roberts, čiji je Super cirkus započeo turneju u četvrtak, insistira na tome da je slon "dio porodice" i da bi slonica " patila i umrla od toge" ako bi je odvojili od cirkusa.

Skrivena kamera uhvatila je i zlostavljanje ostalih životinja u ambaru, uključujući kamilu, ponije i konje u štalama. Vide se poniji i konji kako se uzdižu na zadnje noge dok ih radnici šutiraju i udaraju.

Tokom snimka se vidi čovjek koji pljuje kamilu ulice dok ispred nje gura kolica sa slamom.

Pred kamere dva puta dnevno

Ana je najstariji živi slon u Evropi i sa ukrasima na glavi izvode je da se slika sa publikom dva puta dnevno. Prosječni životni vijek slonova je 70 godina ali je artritis uzeo maha u njenom tijelu koje stari. Aktivisti tvrde da okovi oko zadnje desne noge otežavaju njenu bolest.

Ministarstvo je reklo da je Ana dobrog zdravlja i da živi u kvalitetnim uslovima, a RSPCA je izvijestio kako nema dokaza da je ona žrtva "nepotrebne patnje"

Azijska slonica putuje sa Super cirkusom Bobi Robertsa od 1950. kad su je kupili roditelji gospodina Robertsa za 3.000 funti. Tih godina bila jedna od mnogih slonova koj su nastupali, ali od tada većina cirkusa je prestala da upotrebljava slonove.

RSPCA i vlada odbili su 2005. godine da intervenišu povodom tvrdnji da Ana živi u užasnim uslovima. Ministarstvo je reklo da je Ana dobrog zdravlja i da živi u kvalitetnim uslovima, a RSPCA je izvijestio kako nema dokaza da je ona žrtva "nepotrebne patnje".

Uznemirujuće slike ADI-a pričaju drugačiju priču.

"Zgrožen sam!"

Slonovi su društveni i veoma inteligentni, a ovakav život je pakao za Anu.

Ako sve bude u redu, razdovjiću se od nje. Ali ona će da pati, kao i ja."

Suočen sa dokazima, Bobi Roberts je rekao da će da otpusti radnika koji je bio plaćen 8.000 funti godišnje da brine o Ani.

"Zgrožen sam i ne mogu da vjerujem da mi se ovo događalo pred nosom", rekao je.

"Vjerovali smo mu i obilazili smo Anu svakih sat, ali ne možete da budete tamo 24 časa dnevno."

Upitan hoće li da razmisli o predavanju Ane, rekao je: "Razgovarali smo o slanju u utočište, ali ima ih samo u Americi a put bi je ubio. Ako sve bude u redu, razdovjiću se od nje. Ali ona će da pati, kao i ja."

Mojra, žena gospodina Robertsa, rekla je: "Radzdavajanje od nje će mu slomiti srce.

Galerija

Bonus video: