Protesti hrvatskih novinara

Kolegama iz "Večernjeg lista" pridružili su se kolege iz "Jutarnjeg lista", "Novog lista", "Glasa Istre", "Glasa Slavonije", HRT-a i drugih medijskih kuća.
60 pregleda 0 komentar(a)
protesti, Foto: Jutarnji
protesti, Foto: Jutarnji
Ažurirano: 25.03.2011. 16:51h

Novinara i građana Hrvatske, njih dvije stotine, okupilo se na protestu u znaku podrške dijelu novinara "Večernjeg lista" koji se nalaze u štrajku, prenosi Jutarnji list.

Demonstranti su poručili da je borba za prava novinara, borba za slobodu medija i demokratsko društvo, pa traže potpisivanje nacionalnoga, kolektivnog ugovora u medijskim kućama u Hrvatskoj.

Povorka je u 11 sati krenula od Novinarskog doma prema zgradi "Večernjeg lista" noseći zastave Sindikata novinara Hrvatske (SNH) i transparente s natpisima "Stop cenzuri - sloboda novinarima", "Ne može biti slobode medija ako novinari žive u uslovima korupcije, siromaštva i straha", "Zajedno za nezavisne medije. Odbranimo pravo društva da zna" , itd.

Kolegama iz "Večernjeg lista" pridružili su se kolege iz "Jutarnjeg lista", "Novog lista", "Glasa Istre", "Glasa Slavonije", HRT-a, Hine, Slobodne Dalmacije, Vjesnika, radijskih stanica, internetskih portala i drugih medijskih kuća.

Kolektivni ugovor spas za novinare

Ispred ulaza u "Večernji list", čelnici štrajkaškog odbora, novinarskog sindikata i društva poručili su da kolektivni ugovor znači spas za hrvatske novinare, a time i za slobodno i demokratsko društvo.

"Jasno je da uprava pokušava slomiti naš kolektivni ugovor. Kada je to jasno, naša je zajednička poruka upravi "Večernjeg lista" i ostalih medijskih kuća - hoćemo kolektivni ugovor jer nam omogućava da možemo slobodno tražiti istinu, pa i tamo gdje to naši vlasnici ne žele", poručio je čelnik Sindikata novinara Hrvatske u "Večernjem listu" Anton Filić.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka upozorio je na dvostruke mjere vlasnika "Večernjeg lista", austrijske Stirije, koja austrijskim novinarima daje veća prava, a hrvatskim ih ukida.

"Hrvatski novinari nisu izašli iz pećine, nego traže evropske standarde. Novinari ne mogu slobodno izvještavati ako nisu sigurni", poručio je Zdenko Duka.

Željko Valentić, sindikalnik povjerenik u "Večernjem listu", rekao je kako raspolaže informacijama da direktor Stirije za Hrvatsku, Boris Trupčević, ima platu od 14 hiljada eura mjesečno, na što su okupljeni demonstranti burno reagovali uzvicima "Srami se!".

Nakon 20-ak minuta ispred zgrade, demonstranti su pokušali ući unutra, ali su ih u toj namjeri spriječili.

Bonus video: