Nuklearna elektrana Krško ponovo radi

Stanje u nuklearnoj elektrani "Krško" se normalizovalo i elektrana je ponovo priključena na dalekovod
80 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.03.2011. 17:03h

Stanje u nuklearnoj elektrani "Krško" se normalizovalo i elektrana je ponovo priključena na dalekovod, izjavio je direktor Agencije za nuklearnu sigurnost Slovenije Andrej Stritar.

"Nenormalni događaj potrajao je oko sat vremena, sve se stabilizovalo i elektrana je ponovno priključena na dalekovod," izjavio je Stritar, a prenosi zagrebački "Jutarnji list", pozivajući se na izvještaj "Žurnala 24".

U nuklearnoj elektrani "Krško" (NEK) došlo je do automatske obustave rada u 10.30 sati, pošto je van pogona ostao 400 - kilovoltni dalekovod Tumbri-Krško, saopštila je NEK, naglasivši da zbog toga nije bilo nikakvog štetnog uticaja na okolinu.

Do privremenog zaustavljanja rada došlo je nakon što je proradila automatska zaštita, koja je izbacila prekidač u rasklopnom postrojenju, pa je 400-kilovoltni dalekovod Tumbri-Krško 2 bio bez napona, navodi NEK.

To je izazvalo ispad turbine i zaustavljanje reaktora, pa su planski startovali dizel generatori. Nakon otklanjanja uzroka koji je omogućio da proradi automatska zaštita u rasklopnom postrojenju može se pokrenuti procedura za ponovni start elektrane.

Događaj je nultog stepena, a o njemu su informisane nadležne institucije, saopšteno je iz NEK - a.

Izolacija radioaktivnog materijala nije bila ugrožena

Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost Hrvatske saopštio je da iako je došlo do automatskog prekida rada u NE "Krško", zbog manjeg kvara, sigurnost elektrane i izolacija radioaktivnog materijala ni jednog trenutka nije bila ugrožena.

"Mogućnosti ispuštanja radioaktivnosti u životnu sredinu nije bilo", saopštio je taj zavod.

Posljednji put elektrana "Krško" je stala prije osam godina, zbog nepravilnog rada izolacionog ventila, tokom redovnog testiranja. "Upucavanjem" energetskih rezervi u sistem tada je spriječena nestašica struje evropskih razmera.

Austrijska opozicija zahtjeva zatvaranje nuklearke Krško

Lider najuticajnije opozicione stranke Austrije, Slobodarske partije, Hajnc-Kristijan Štrahe, zbog današnjeg problema oko nuklearne elektrane Krško u Sloveniji, zatražio je zatvaranje ove nuklearke, pa i uslovljavanje ulaska Hrvatske u EU potpunim zatvaranjem te elektrane.

Prema njegovim riječima, ova nuklearka predstavlja stalnu pretnju Austriji, a njena upotreba, pošto se nalazi na trusnom tlu, je neodgovorna.

Pošto Hrvatska ima polovinu udjela u Kršku, Štrahe je zatražio od austrijske vlade, koja je usvojila Akcioni plan protiv nuklearnih elektrana na tlu Evrope, da zatvaranje Krškog veže za prijem Hrvatske u članstvo EU.

Bonus video: