Bivši ukrajinski predsjednik Kučma umiješan u ubistvo?

„Kučma je osumnjičen za zloupotrebu vlasti, izdavanje ilegalnih naredbi rukovodstvu ministarstva unutrašnjih poslova što je za posljedicu imalo ubistvo novinara"
0 komentar(a)
Kučma, Foto: Nato
Kučma, Foto: Nato
Ažurirano: 22.03.2011. 19:43h

Ukrajinski državni tužilac je zvanično pokrenuo krivični postupak protiv bivšeg predsjednika Leonida Kučme zbog sumnje da je bio umiješan u organizovanje ubistva opozicionog novinara Georgija Gongadzea 2000. godine.

„Krivični postupak u vezi sa Kučmom je pokrenut. Osumnjičen je za učešće u ilegalnim akcijama i ubistvu... Gongadzea“, kazao je prvi zamjenik državnog tužioca Renat Kuzmin na pres konferenciji.

On je kazao da su uvedene restrikcije na Kučmino kretanje.

Gongadze, čije je onlajn izdanje dnevnog lista „Ukrajinska pravda“ oštro kritikovlo Kučmin mandat, nestao je u septembru 2000. u Kijevu. Njegovo obezglavljeno tijelo pronađeno je mjesec i po dana kasnije u šumi izvan grada.

Skandal se produbio kada je vodeći opozicioni političar objavio audio snimke na kojima se jedan glas, sličan Kučminom, čuje kako zvaničnicima naređuje da „se obračunaju“ sa Gongadzeom.

Kučma (72), koji je bio predsjednik u dva uzastopna mandata od 1994. do 2005, je uvijek negirao učešće u Gongadzevom ubistvu.

„Kučma je osumnjičen za zloupotrebu vlasti, izdavanje ilegalnih naredbi rukovodstvu ministarstva unutrašnjih poslova što je za posljedicu imalo ubistvo novinara“, kazao je Kuzmin.

„Audio snimci... su priznati kao materijalni dokazi u slučaju“, dodao je.

Prošlog septembra, državni tužilac Juri Kravčenko, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, označen je kao osoba koja je podstakla i naredila njegovo ubistvo.

Dva zvaničnika ministarstva unutrašnjih poslova su već u zatvoru zbog svog udjela u ubistvu Gongadzea, dok treća osoba - bivši šef policije Oleksij Pukaš - čeka na suđenje.

Bonus video: