UHAPŠEN U NJEMAČKOJ

Pudždemon poručio iz zatvora: Neću se predati i povući

Pošto nema mogućnost pristupa internetu, iako mu je omogućena upotreba Skajpa uz nadzor zatvorskog osoblja, vjerovatno njegove naloge na društvenim mrežama vodi neko od zatvorskih kolega
1 komentar(a)
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Karles Pudždemon, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.01.2019. 10:51h

Bivši katalonski predsjednik Karles Pudždemon poručio je u subotu iz njemačkog zatvora, u prvom javnom obraćanju od prošlonedjeljnog hapšenja, da se "ne predaje".

"Neka bude jasno: neću se predati, neću se povući suočen sa nelegalnom akcijom onih koji su izgubili na svim izborima, ili pak pred arbitrarnošću onih koji su spremni da odbace vladavinu zakona i prava u ime 'jedinstva domovine'", naveo je Pudždemon.

Navodi se da, pošto Pudždemon nema mogućnost pristupa internetu, iako mu je omogućena upotreba Skajpa uz nadzor zatvorskog osoblja, vjerovatno njegove naloge na društvenim mrežama vodi neko od zatvorskih kolega, prenosi Tanjug.

Podsjeća se da je njemačka policija uhapsila Pudždemona u nedjelju dok se iz Finske vraćao u Belgiju, u kojoj je živio otkako je, nakon međunarodno nepriznatog referenduma o nezavisnosti Katalonije, napustio Španiju. 

Bivšeg katalonskog predsjednika, za kojim je španski sud prošle nedjelje izdao evropski nalog za hapšenje, Španija traži pod optužbom za pobunu i nasilje, zbog čega bi mogao da bude osuđen na trideset godina zatvora.