Britanska Vlada razmatra zahtjev Rusije za pristup Juliji Skripalj

Vlada će prilikom donošenja odluke uzeti u obzir "prava i želje Julije Skripalj", navodi se u saopštenju britanskih vlasti
1 komentar(a)
Sergej Skripalj trovanje, Foto: Reuters
Sergej Skripalj trovanje, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2018. 19:57h

Vlada Velike Britanije razmatra zahtjev Rusije za pristup ćerki bivšeg špijuna Sergeja Skripalja koja je zajedno s njim otrovana nervnim gasom, saopštili su danas britanski zvaničnici.

Britansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da razmatra ruski zahtjev za susret sa Julijom Skripalj, državljankom Rusije, "u skladu s obavezama prema međunarodnom pravu i zakonima Velike Britanije".

Vlada će prilikom donošenja odluke uzeti u obzir "prava i želje Julije Skripalj", navodi se u saopštenju. Ruski zvaničnici tvrde da imaju zakonsko pravo da posjete Juliju Skripalj koja je živjela u Moskvi i bila u posjeti ocu kada su napadnuti nervnim gasom. Velika Britanija optužuje Rusiju da stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke, što Moskva negira. Njih dvoje su 4. marta pronađeni bez svijesti na klupi u engleskom gradu Solsberiju. Skripalj (66) je i dalje u kritičnom stanju, dok se stanje Julije Skripalj (33) znatno popravilo, prema navodima britanskih zvaničnika. Taj slučaj trovanja doveo je do tenzija između Zapada i Istoka. Britanska premijerka Tereza Mej dobila je snažnu podršku SAD i svojih saveznika iz EU i NATO, koji su zbog tog slučaja protjerali iz svojih zemalja ukupno više od 150 ruskih diplomata. Rusija je na to odgovorila istom mjerom i proterala proporcionalan broj diplomata svih tih zemalja. Još jedan primjer pogoršanja odnosa je i današnja žalba ambasade Rusije u Velikoj Britaniji zbog pretresa ruskog aviona koji je juče iz Moskve doletio na londonski aerodrom Hitrou. Ambasada je navela da pretres tog aviona predstavlja kršenje međunarodnog prava, i dodala da je Moskva uputila diplomatsku notu, zahtijevajući objašnjenje.

Bonus video: