EU godišnje troši 1,1 milijardu eura za razvode

U EU je 2007. godine sklopljeno 2,4 miliona brakova, od čega je 13 odsto (310.000) imalo "međunarodnu dimenziju". Razvedeno je 140.000.
0 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock.com
Evropska komisija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 17.03.2011. 15:26h

U Evropskoj uniji se prema procjenama godišnje troši 1,1 milijarda eura na rješavanje odnosa i imovinskih pitanja prilikom razvoda međunarodnih brakova ili smrti jednog od supružnika, prenosi Beta.

Evropska komisija je predložila punih procedura koje, pokazao je jedan slučaj, mogu trajati i 20 godina.

Procjenjuje se da u EU živi oko 16 miliona međunarodnih parova.

Pod međunarodnim parovima podrazumijeva se da partneri nisu iz iste zemlje, ne žive u svojoj zemlji ili imaju imovinu u drugoj državi.

Novim propisima predložene su izmjene i za brakove i za registrovana partnerstva, a oni će se bez razlike odnositi i na homoseksualne i na heteroseksualne parove, saopštila je Evropska komisija.

Homoseksualni brakovi mogući u pet evropskih država

Osobe istog pola mogu sklapati brakove u pet zemalja EU - Holandiji od 2001, Belgiji od 2003, Španiji od 2005, Švedskoj od 2009. i Portugaliji od prošle godine.

Registrovana partnerstva podrazumevaju mogućnost prijavljivanja parova bez tradicionalnog braka, koja postoji u 14 zemalja članica -Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Irskoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Nemačkoj, Sloveniji, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Registrovana partnerstva su u svih 14 zemalja otvorena za istopolne parove, dok se u Belgiji, Francuskoj, Luksemburgu i Holandiji mogu registrovati i heteroseksualni parovi.

U EU je 2007. godine sklopljeno 2,4 miliona brakova, od čega je 13 odsto (310.000) imalo "međunarodnu dimenziju".

Razvedeno je 140.000. Pored toga, oko 41.000 od ukupno 211.000 registrovanih partnerstava su međunarodni parovi.

Kada se brak ili partnerstvo okonča, bivši partneri se suočavaju sa problemima jer nije uvek jasno koji sud je nadležan za razvod i rješavanje imovinskih odnosa.

Mogu birati i zemlju za razvod

Najveći dio novca u postupcima odlazi advokatima zbog nedostatka informacija, paralelnih postupaka u različitim zemljama i dugotrajnih procedura, a procena Evropske komisije da će izmene propisa omogućiti uštede između 2.000 i 3.000 eura po paru.

Prema prijedlogu Evropske komisije, prilikom razvoda brakova supružnici će moći da biraju zemlju po čijim zakonima žele da se razvedu, ali im je izbor organičen na zemlju čiji su državljani i zemlju prebivališta.

Predviđeni su i kriterijumi za donošenje odluke o tome koji pravni sistem će se primenjivati u slučaju da supružnici nisu doneli odluku.

Registrovani parovi neće imati tu mogućnost izbora zato što se registrovana partnerstva ne priznaju u svim zemljama članicama, već će morati da se povinuju zakonima u zemlji u kojoj su ozvaničili vezu.

Bonus video: