Letonci odali počast pripadnicima SS jedinica

Sovjetski Savez je nasilno anektirao Letoniju 1940, potom je na nju 1941. nacistička Njemačka izvršila invaziju.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2011. 15:49h

Više od hiljadu ljudi odalo je počast Letoncima koji su se za vrijeme Drugog svetskog rata u okviru njemačkih nacističkih jedinica Vafen SS borili protiv sovjetske vojske, javlja Beta.Učesnici godišnjeg marša veterana pjevali su patriotske pjesme i položili su cvijeće na Spomenik slobode u centru Rige, u znak počasti letonskim SS vojnicima, koji su poznati kao legionari.Njih je pratila mala grupa, uglavnom Rusa, koji su dobacivali da se tom komemoracijom veliča fašizam i diskredituje ogromna žrtva Sovjetskog Saveza u borbi i pobjedi nad nacističkom Njemačkom.Oni su uzvikivali "sramota" i "ne fašizmu", dok je jedan od njih nosio transparent u obliku svinjske glave na kome je pisalo "fašisti, sjećate li se Nirnberga".

"Ja sam Letonka i želim da odam počast onima koji su se borili za slobodu naše zemlje", rekla je Inga Branka

"Ja sam Letonka i želim da odam počast onima koji su se borili za slobodu naše zemlje", rekla je Inga Branka i dodala da su se svi Letonci koji su se borili u ratu, bez obzira da li su bili nacisti ili komunisti, borili za ponovno uspostavljanje izgubljene nezavisnosti.

"Vafen SS nije učestvovao u holokaustu"

Sovjetski Savez je nasilno anektirao Letoniju 1940, potom je na nju 1941. nacistička Njemačka izvršila invaziju, a 1944. je ponovo preuzela Crvena armija.

Nepoznat broj letonskih vojnika, prije nego što je postao dio Vafen SS jedinice, učestvovao je u ubijanju Jevreja

Bonus video: