PROVJERA NUKLEARKI

Stres testovi evropskih nuklearki

Evropski komesar za energiju Ginter Etinger kazao je da želi da nuklearne elektrane budu podvrgnute kontrolama bezbjednosti, takozvanim stres testovima, ne samo u 27 zemalja članica EU, već i u susjednim zemljama.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2011. 20:22h

“Želimo da organizujemo niz stres testova, veoma opsežnih provjera širom Unije”, kazao je Etinger novinarima, nakon sastanka nuklearnih eksperata u Briselu.

“Bezbjednost se odnosi na sve, a to takođe znači da želimo da stres testovi budu sprovedeni i u zemljama partnerima, našim susjedima, a francuski predsjednik Nikola Sarkozi će za to preuzeti odgovornost u kontekstu G20”, kazao je on.

Sastanak je održan u atmosferi neizvjesnosti oko toga da li će se šteta na japanskoj centrali Fukušima moći držati pod kontrolom. "Nemamo podatke iz Japana o novim eksplozijama", priznala je Marlene Holcner, Etingerova portparolka, govoreći o tri zadnje eksplozije i požaru. Dodala je da se nivo radijacije u Evropi stalno mjeri i da je u granicama normale. Japan nije tražio novu pomoć od EU, ali Unija je potpuno spremna da je uputi, kazala je Holcner.

Sastanak je održan i u atmosferi straha koji raste u javnosti da bi se i u Evropi mogla dogoditi slična katastrofa kao u Japanu.

Holcner je istakla da u Evropskoj uniji , kao i u Evropi nema tako seizmološki osjetljivih područja kao Japan.

Od 27 članica Unije, njih 14 imaju reaktore

Neke od tih nuklearki stare su skoro pedeset godina, a podaci o tome u kakvom su one stvarnom stanju, nije svima dostupan. Najviše nuklearki ima Francuska (58), Britanija (19), Njemačka (do sada je imala 17 ali je najavila zatvaranja najstarijih), Švedska (10), a neke male zemlje kao Belgija i Češka imaju ih po sedam ili šest.

Jedine nuklearke u koje je stvarno posljednjih godina ušla kontrola su istočnoevropske, a najviše je kritika, svojevremeno, izazvala bugarska centrala Kozlodui, koja je zatvorila četiri stara reaktora, i u pogonu su samo dva nova.

Neke od evropskih nuklearki imaju vrlo sličnu tehnologiju kao Fukušima, potvrdila je portparol Holcner. Takođe je priznala da ne postoji generalni pregled ili podaci na koliku magnitudu potresa su otporne evropske centrale, jer je i to podatak koji je u domenu nacionalnih vlada. "U slučaju da se osnuje komisija za kontrolu nuklearki, potpuno je jasno da ona treba da bude nezavisna", rekla je Etingerov portparol. Ali, moraju je odobriti zemlje koje na svom tlu imaju nuklearke.

Etinger, inače Njemac, je uoči jučerašnjeg sastanka izjavio da bi Evropa morala da razmotri i energetsku budućnost bez atomske energije.

U Njemačkoj zatvaraju 7 nuklearnih elektrana

Njemačka vlada donijela je odluku da privremeno zatvori sedam najstarijih, od 17 nuklearnih elektrana koje se nalaze u komercijalnoj upotrebi. Ovo je već druga hitna mjera u oblasti atomske politike koju njemačka vlada donosi posle zemljotresa u Japanu i teške havarije u nuklearnoj elektrani Fukušima.

Kako je u Berlinu posle sastanka sa šefovima vlada saveznih pokrajina u kojima se ove atomske centrale nalaze, najavila savezna kancelarka Angela Merkel, odluka se odnosi na postrojenja koja su u rad puštena prije 1980. godine.

I Putin traži provjeru atomskih centrala

Ruski premijer Vladimir Putin zatražio je juče od nadležnih resora provjeru stanja nuklearnih centrala u Rusiji.

Putin je podsjetio da u Rusiji nema nukleranih centrala u seizmološki opasnim zonama i da se ni ne planira gradnja.

On je, međutim, ukazao da bez obzira na to potrebno izvršiti "analizu današnjeg stanja nuklearnih postrojenja i perspektivu njihovog razvoja".

Preporučujemo za Vas