Angela Merkel ipak zatvara nuklearke

Njemačka je suspendovala koalicioni dogovor za odlaganje zatvaranja nuklearnih elektrana, kazala je kancelarka Angela Merkel nakon što je kriza u Japanu pojačala protivljenje tom nepopularnom dogovoru.
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Beta
Angela Merkel, Foto: Beta
Ažurirano: 14.03.2011. 19:24h

Prošle godine, koalicija se dogovorila da pruduži rok trajanja za 17 nuklearki – od kojih najstarija ima 34 godine – u odnosu na prvobitno planirane datume njihovog zatvaranja. Merkel je kazala da će ovaj dogovor sada biti suspendovan na tri mjeseca.

Dok su se japanski inženjeri borili da izbjegnu havarije u nuklearnom kompleksu Fukušima, Merkelova se suočava sa štetnim posljedicama njene nuklearne politike prije izbora u jugozapadnoj državi Baden-Vurtemberg koji će biti održani kasnije ove nedjelje.

Nakon Fukušime raste podrška Zelenim

Njena konzervativna stranka CDU rizikuje da izgubi vlast u to državi, dijelom zbog porasta podrške Zelenim. „Suspendovaćemo produžetak trajanja njemačkh nuklearnih elektrana, o kojem je nedavno donijeta odluka. Moratorijum će trajati tri mjeseca“, kazala je Merkel na konferenciji za novinare, dodajući da će testovi bezbjednosti biti sprovođeni „bez tabua“.

Vlada je prošle godine odlučila da zadrži nuklearke koje rade oko 12 godina duže od prvobitnog roka trajanja, uprkos brojnim protestima i prije zemljotresa i cunamija koji su u petak pogodili Japan.

Merkel je kazala da će nuklearke koje su, prije nego što je postignut dogovor o produžetku roka trajanja prošle godine, bile zakazane za zatvaranje u sljedećih tri mjeseca sada ipak biti zatvorene.

Ona nije imenovala te nuklearke, ali je jedan izvor iz koalcije izjavio za Rojters da će se zatvoriti dva najstarija reaktora Nekervesteim i Biblis. Prema prvobitnom rasporedu zatvaranja ove dvije elektrane, koje su počele sa radom 1976. i 1975, trebalo je da budu zatvorne ove godine.

Merkel je kazala da nije zabrinuta za snabdijevanje električnom energijom u Njemačkoj budući da je ova zemlja izvoznik energije.

Njemačka-zemlja bez nuklearki

Planirano je da Njemačka postane zemlja bez nuklearki nakon što i posljednja elektrana tog tipa ispuni rok trajanja 2021. Međutim pritisak, uglavnom iz energetske industrije, rastao je kako bi nuklearke ostale otvorene.

Prošlogodišnji dogovor je trebalo da okonča mjesece podjela oko ove teme između CFDU i mlađeg koalicionog partnera Slobodnih demokrata, podsjeća Rojters.

Zbog negodovanja javnosti nijedna nuklearna elektrana nije decenijama otvorena u Njemačkoj, naročito nakon katastrofe 1986. godine kada je elektrana u Černobilju eksplodirala, šaljući radijaciju širom Evrope.

Najmoderniji reaktor u Njemačkoj počeo je sa radom 1989. godine.

Bonus video: