U Grčkoj uhapšeno šestoro osumnjičenih terorista

Grčke vlasti su uhapsile šest osoba, uključujući troje osumnjičenih da su članovi grupe koja je izvršila niz napada pismima-bombama na ambasade u Atini, saopštila je danas policija.
0 komentar(a)
Kalašnjikov, Foto: Beta
Kalašnjikov, Foto: Beta
Ažurirano: 14.03.2011. 18:51h

Antiteroristička jedinica je u raciji, u stanovima u gradu Volosu i u Atini, zaplijenila tri automatske puške, sedam pištolja, revolver, municiju, policijske uniforme, perike, kompjutere, radio aparate, metalne šipke.

Uhapšeno je šestoro: pet muškaraca i jedna žena.

Za trojicu se sumnja da su članovi militantne anarhističke grupe "Zavjera vatrenih ćelija" koja je preuzela odgovornost za niz napada pismima-bombama poslatih ambasadama u Atini u novembru 2010.

Većina pisama-bombi je nađena i neutralisana prije nego što su eksplodirala i niko nije povrijeđen.

Jedan takav paket stigao je do kancelarije njemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu, a drugi, upućen italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, zapalio se u avionu koji je zbog toga prinudno sletio u Bolonji.

Šestoro danas uhapšenih može biti optuženo za članstvo u terorističkoj organizaciji, snabdijevanje i posjedovanje eksploziva za pravljenje bombi i za izazivanje eksplozija.

Devet optuženih članova te grupe je pred sudom od januara.

Ekstremno ljevičarske i anarhističke grupe aktivne su decenijama u Grčkoj, ali su njihovi napadi postali ubitačniji za posljednje dvije godine od kada je Grčka u dubokoj privrednoj krizi.

Bonus video: