ministar naredio

Britanci istražuju vještačku oplodnju sa 3 roditelja

Velika Britanija razmatra da li da odobri metodu liječenja plodnosti čiji je cilj sprečavanje nastanka nekih od nasljednih neizlječivih bolesti, po kojoj bi bebe bile začete od tri biološka roditelja.
78 pregleda 0 komentar(a)
lensli, Foto: Rojters
lensli, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.02.2019. 00:32h

Ministar zdravlja Endrju Lensli je zatražio od Agencije za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) da ispita in-vitro oplodnju (IVF) od troje roditelja, nakon što su britanski istraživači saopštili da su usavršili metodu upotrebe tehnologije kloniranja, prenio je Rojters.

Naučnici sa Univerziteta Njukastl su razvili metodu mijenjanja DNK dvije oplođene jajne ćelije.

Ona podrazumijeva intervenciju u procesu oplodnje, kako bi se uklonile nepravilnosti u mitohondrijskim genima, koji dovode do različitih stanja uključujući fatalne srčane probleme, zatajenja jetre, moždane poremećaje, sljepilo i mišićne slabosti.

„Naravno, nema garancija da ćemo imati sve dokaze koji su nam potrebni da za godinu dana pribavimo licencu, ali bi trebalo da pretpostavimo kao da hoćemo i shodno tome pripremimo“

Mitohondrije su „baterije“ ćelija. One se nasleđuju jedino od majke, što znači da je moguće naslijediti defektne mitohondrije. Bar jedno od 6.500 djece rađase sa ozbiljnim bolestima čiji su uzrok defektni mitohondrijski geni.

Britansko ministarstvo zadravlja je juče saopštilo da je Lensli tražio da HFEA vodi ekspertsku grupu „koja će procijeniti učinkovitost i bezbjednost“ tehnike, koju britanski zakon ne dozvoljava.

„Kada grupa napravi izvještaj zasnovan na dokazima koje posjeduje, možemo odlučiti je li pravo vrijeme da razmotrimo donošenje ovih (novih) regulacija“, kazala je portparolka.

Naučnici su koristili varijaciju iste tehnike koja je 1996. godine korištena pri kloniranju ovce Doli.

„Kao doktori, dužnost nam je da liječimo bolesti i, kada je moguće, spriječimo bolesti. Za neizlječive bolesti veći je imperativ da se razviju novi tretmani“, kazala je Alison Murdok, šef odsjeka za reproduktivnu medicinu u Njukastlu.

Treba se pripremiti

Dan nakon spajanja jajne ćelije (sa defektnim mitohondrijama) i spermatozoida in-vitro oplodnjom, iz embriona se uzima jedro i stavlja u jajnu ćeliju donatora, čije se jedro uklanja i odbacuje.

Dobijeni embrion nasljeđuje gene, od oba roditelja, ali su mitohondrijski geni od druge „majke“ koja je donirala zdravu jajnu ćeliju. U ljudskoj ćeliji se oko 37 gena nalazi u mitohondrijama, dok je ostatak od oko 20.000 poznatih gena u jedru ćelije.

Murdok je otkrila da će za izradu izvještaja HFEA biti potrebno godinu dana, ali da je važno na vrijeme uključiti poslanike.

„Nismo spremni da sada ovo uradimo sa pacijentima, ali nauka veoma brzo napreduje“, kazala je ona u elektronskom saopštenju.

„Naravno, nema garancija da ćemo imati sve dokaze koji su nam potrebni da za godinu dana pribavimo licencu, ali bi trebalo da pretpostavimo kao da hoćemo i shodno tome pripremimo“.