NASAMARIO UREDNIKE

Ministar finansija Češke slagao novinare da ima njihov tajni snimak

Češki mediji su dan kasnije, ne znajući da nikakvog snimka nema, donijeli žestoku osudu tog, kako je navedeno, napada na slobodu govora i medija u Češkoj
0 komentar(a)
Kaloseuk, Foto: Finpex
Kaloseuk, Foto: Finpex
Ažurirano: 27.02.2019. 00:33h

Češki ministar finansija Miroslav Kalousek vješto je nasamario češke novinare tvrdeći da ima tajni snimak sastanka glavnih urednika najvažnijih čeških štampanih medija o penzionoj reformi i PDV-u na knjige i novine i da će ga objaviti na nacionalnoj televiziji.

Osmoro glavnih urednika uglavnom provladinih dnevnih i nedjeljnih novina dogovaralo se prošlog utorka kako da zajedno sa izdavačima knjiga protestuju zbog planiranog povećanja PDV-a sa 10 na 20 odsto zbog penzione reforme i kakvo zajedničko pismo da formulišu premijeru i zvaničnicima.

Ministar Kalousek pozvao je odmah u srijedu glavnog urednika najčitanijeg češkog dnevnika „Mlada fronta dnes“ i saopštio mu da ima snimak tog sastanka i da će ga objaviti na češkoj televiziji, i od novinara tako izvukao potvrdu da je sastanak zaista bio i o čemu se tom prilikom pričalo.

Češki mediji su dan kasnije, ne znajući da nikakvog snimka nema, donijeli žestoku osudu tog, kako je navedeno, napada na slobodu govora i medija u Češkoj.

„Šokiran sam. Nikada u životu nisam čuo da bi uređaji za prisluškivanje bili instalirani u samoj redakciji novina“, rekao je glavni urednik „Mlada fronte dnes“ Robert Časenski, ali se ispostavilo da nikakvih uređaja za prisluškivanje u redakciji nije bilo.

„Nikakav snimak nemam i nikakav snimak ne postoji. Na raspolaganju sam imao samo kuse i neprovjerene informacije da se glavni urednici čeških dnevnika sastaju da koordiniraju moćnu medijsku kampanju protiv penzione reforme, a prije svega protiv izjednačenja PDV-a, što bi izrazito uticalo na profite njihovih izdavača“, kazao je juče Kalousek.