Vlada Engleske: Nema izlaganja duvana na vidnim mjestima

Vlada procenjuje da u Engleskoj puši 20 odsto stanovnika i namjerava da do 2015. godine taj procenat smanji na 18,5 proceneta.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2011. 11:30h

Vlada u Londonu saopštila je da će u okviru nastojanja da smanji broj pušača u zemlji svim prodavnicama na teritoriji Engleske zabraniti da izlažu duvan na vidnim mjestima, javlja Beta.

To znači da će cigarete i pakovanja duvana morati da se skladište ispod tezge, a ne u rafovima iza kase kao do sada.

Ministarstvo zdravlja Endrju Lenski kaže da će se zabrana u velikim samoposlugama primenjivati od sljedeće godine, dok će manje radnje biti dužne da nađu način da sklone cigarete sa vidika do 2015. godine.

On dodaje da je pušenje i dalje jedna od najvećih i najupornijih pretnji zdravlju stanovništva.

Vlada procenjuje da u Engleskoj puši 20 odsto stanovnika i namjerava da do 2015. godine taj procenat smanji na 18,5 proceneta.Osim zabrane izlaganja duvana ministar zdravlja najavljuje da će cigarete biti još skuplje i da će se uvesti novi programi za pomoć pušačima koji žele da prestanu.Predstavnici udruženja vlasnika malih prodavnica napadaju najnoviju mjeru vlade i kažu da nema dokaza da će se broj pušača smanjiti time što će se cigarete drzati ispod tezge.

Na drugoj strani, nevladina organizacija ''Pepeo'' koja se bori protiv pušenja, odaje priznanje vladi što nije poklekla pred lobiranjem duvanske industrije i odustala od zabrane.

Bonus video: