OEBS upozorava Albaniju uoči izbora

"Mi pripremamo veliki broj stranih i domaćih posmatrača koji će garantovati pravilan izborni proces", izjavio je generalni sekretar OEBS-a
0 komentar(a)
albanski parlament, Foto: Rojters
albanski parlament, Foto: Rojters
Ažurirano: 05.03.2011. 12:41h

Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) je saopštila da priprema veliki broj posmatrača za lokalne izbore u Albaniji kako bi se spriječile nepravilnosti prilikom glasanja kojih je u toj zemlji bilo na svim prethodnim izborima.

"Mi pripremamo veliki broj stranih i domaćih posmatrača koji će garantovati pravilan izborni proces", izjavio je generalni sekretar OEBS-a Mark Perin Brišamboa.

Kampanja za lokalne izbore, koji se održavaju 8. maja, već je počela i biće to veliki test za Tiranu, koja se već duže vreme nalazi u političkom ćorsokaku. Vodeća opoziciona Socijalistička partija uporno optužuje vladajuću Demokratsku stranku premijera Saljija Beriše da je na parlamentarnim izborima sredinom 2009.godine došla na vlast zahvaljujući pokradenim glasovima i strahuje od novih manipulacija na lokalnim izborima.

Predstojeći izbori, iako lokalni, zbog toga , izazivaju veliku pažnju i u zemlji i u inostranstvu, pošto bi oni, u slučaju novih prevara sa glasovima, mogli još više da prodube jaz između vlade i opozicije.

Svi dosadašnji pokušaji Evropskog parlamenta i EU da posreduju između premijera Beriše i lidera Socijalističke partije Edija Rame ostali su bez rezultata. To je i bio jedan od razloga zašto Albanija prošle jeseni nije dobila status kandidata za ulazak u EU.

Bonus video: