Arid Uka je sam planirao napad na američke vojnike

Uka je izjavio da je bio motivisan snimkom na internetu napada na avganistansko selo američkih vojnika, koji su silovali djevojku
62 pregleda 1 komentar(a)
Frankfurt aerodrom napad, Foto: Beta/AP
Frankfurt aerodrom napad, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 04.03.2011. 12:40h

Kosovar Arid Uka je sam planirao i izvršio napad u kojem je na frankfurtskom aerodromu ubio dvojicu pripadnika američkog ratnog vazduhoplovstva, saopštilo je danas njemačko tužilaštvo.

Dvadesetjednogodišnji Uka je osumnjičen da je u srijedu, pucajući na autobus sa američkim vazduhoplovcima, dvojicu teško ranio.

Tužilac Rajner Grisbaum je izjavio da istraga ukazuje da je napad djelo jedne osobe "pod uticajem islama", javlja DPA.

"Nema dokaza da je to djelo povezano sa drugim osobama, niti sa članstvom u nekoj terorističkoj organizaciji", rekao je Grisbaum.

Uka je izjavio da je bio motivisan snimkom na internetu napada na avganistansko selo američkih vojnika, koji su silovali djevojku.

"Želio je da se osveti zbog odlaska Amerikanaca u Avganistan. Žrtve su slučajno izabrane", rekao je Grisbaum.

On je na konferenciji za novinare izjavio da je Uka optužen za dva ubistva i tri pokušaja ubistva i da je odbio da govori prilikom prvog pojavljivanja pred sudom.

Detektiv frankfurtske policije Peter Brustman rekao je da je Uka izjavio da nije planirao napad na Amerikance na aerodromu.

"Rekao je da je odlučio da napadne američke vojnike na putu u Avganistan kada mu se ukaže prilika. Zato je nosio oružje", izjavio je Brustman.

Prema njegovim riječima, Uka tvrdi da "nije znao da će u tom trenutku, na tom mjestu biti autobus sa američkim vojnicima".

Brustman je reao da Uka ima srpsko i crnogorsko državljanstvo, ali da je odrastao i školovao se u Frankfurtu.

Policija je saopštila da je Uka prije napada zatražio cigaretu od jednog američkog vazduhoplovca ispred autobusa i upitao ga da li odlazi u Avganistan. Kada je Amerikanac dao potvrdan odgovor, Uka mu je pucao u glavu.

Uka je optužen da je zatim ušao u autobus i pucao u trojicu Amerikanaca, ali mu se pištolj zaglavio kada je pokušao da ubije petog vazduhoplovca.

Bonus video: