Tomas de Mezijer naslijedio Gutenberga

Mazijer je protestant i od 1972. godine je član CDU, koji Merkelova vodi već godinama.
0 komentar(a)
Tomas de Mezijer, Foto: Wikipedia
Tomas de Mezijer, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 02.03.2011. 13:26h

Dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer biće novi njemački ministar odbrane i na toj funkciji naslijediti Karla -Teodora cu Gutenberga, mladog barona koji je zbog afere o plagijatu svog doktorata dao ostavku na ministarsku i sve druge političke funkcije.

Ovaj dogovor su, kako javljaju njemački mediji danas, postigli kancelar Angela Merkel i šef Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Host Zehofer, partije čiji je član i cu Gutenberg i koja je ''sestrinska'' partija kancelarkine svenjemačke Hrišhansko-demokratke unije (CDU).

De Mezijer, Prus, čije je organizacione sposobnosti hvalila sama Merkel, važi za iskusnog stratega i političara čija je karijera počela 1983. godine, kao saradnika Riharda fon Vajczekera, tadašnjeg gradonačelnika Berlina, a zatim i predsjednika Njemačke.

Poslije uspjeha na pokrajinskom nivou, novi njemački ministar odbrane je 2005. godine izabran za šefa Kancelarske službe, a u drugom mandatu Merkelove za ministra unutrašnjih poslova Nemačke.

Mediji su spekulisali da bi de Mezijer mogao biti nasljednik ministra finansija Volfganga Šojblea, jedinog ministra u vladi koji se nalazi neprekidno od ujedinjenja Njemačke prije dvije decenije do sada na ministarskim funkcijama i o čIjem zdravstvenom stanju se u posljednje vrijeme dosta govori.

De Mezijer je rođen 1954. godine u Bonu. Sada živi u Drezdenu, oženjen je i ima dvije kćerke. On je protestant i od 1972. godine je član CDU, koji Merkelova vodi već godinama.

Bonus video: