Imigranti u Grčkoj štrajkuju glađu, zdravlje im je ugroženo

Oni su stupili u štrajk glađu pošto im gračka vlada nije odobrila boravišne dozvole, a njihova zdravstvena situacija je sada veoma ozbiljna.
0 komentar(a)
Atina, Foto: Rojters
Atina, Foto: Rojters
Ažurirano: 01.03.2011. 14:11h

Grupa imigranta, koji u Grčkoj štrajkuju glađu još od kraja januara, prebačena je u bolnicu pošto im je zdravlje ozbiljno ugroženo.

Više od 240 imigranata, uglavnom iz afričkih zemalja, odbija da uzima hranu već 36 dana i danas su 42 prebačena u bolnicu, javila je agencija AP.

Oni su stupili u štrajk glađu pošto im gračka vlada nije odobrila boravišne dozvole. Njihova zdravstvena situacija je sada veoma ozbiljna, pogotovo što su prije dva dana prestali da uzimaju i vodu.

Grcka je posljednjih godina na udaru imigranata koji preko turske stižu iz Avganistana, Pakistana, sa Bliskog istoka i iz drugih zemalja. Prošle godine u Grčku je ilegalno ušlo 130.000 ljudi u nastojanju da se domognu boljeg života u zemljama zapadne Evrope.

Atina je nedavno saopštila da će pored Marice(Evros), pogranične rijeke sa Turskom, podići zaštitnu ogradu kako bi spriječila dolazak azilanata.

U Briselu smatraju da je to "privremeno rješenje" i traže od Atine da pruži prvo i privremeno utočiste imigrantima, što zemlju košta ogromne pare.

Grčka smatra da je to zajednički problem zemalja EU, koji treba rješavati u dogovoru sa Turskom, preko koje uglavnom stižu imigranti.

Bonus video: