U Evropskoj uniji prenaseljenost najveća u Letoniji

Pored Letonaca sa problemom prenaseljenosti stanova suočava se 55 odsto građana Rumunije i Mađarske, 49 odsto Poljaka i Litvanaca i 47 odsto Bugara.
0 komentar(a)
porodica, Foto: Timesofmalta
porodica, Foto: Timesofmalta
Ažurirano: 27.02.2011. 10:58h

Svaki šesti građanin Evropske unije (EU) je primoran da živi u prenaseljenim kućama ili stanovima, pokazuje analiza Eurostata, Agencije Evropske unije za statistiku.

Eurostat kao prenaseljenost definiše situaciju u kojoj pojedinac u kući ili zgradi nema jednu sobu. Jedna soba za par ili dvoje djece istog pola se takođe smatra neprihvatljivim.

Prema ovoj definiciji, najmanja prenaseljenost je na Kipru - svega 1 odsto, a najveća u Letoniji - 58 odsto.

Ova stopa u Holandiji iznosi 2 odsto, 3 odsto je u Španiji, a 4 u Irskoj, Belgiji i na Malti.

Sa problemom prenaseljenosti se, prema istraživanju Eurostata iz 2009. godine, suočavaju bivše komunističke zemlje koje su članice Evropske unije postale 2004. ili 2007, prenosi sajt EU Obzerver.

Pored Letonaca sa problemom prenaseljenosti stanova suočava se 55 odsto građana Rumunije i Mađarske, 49 odsto Poljaka i Litvanaca i 47 odsto Bugara.

"Uskraćivanje stanovanja je jedan od najekstremnijih primjera siromaštva i socijalne isključenosti u društvu danas", saopštio je Eurostat.

U analizi se kaže da je pravo na povoljan smeštaj jedno od osnovnih potreba čoveka, ali da garantovanje tog prava i dalje predstavlja veliki izazov u nekoliko država članica Unije.

Izvještaj pokazuje i značajne varijacije između država članica oko problema vlage, mraka ili dostupnosti sanitarne opreme u evropskim domovima.

Jedan od šest Evropljana je rekao da se suočavaju sa prokišnjavanjem ili vlagom u zidovima, podovima ili temeljima i prozorskim okvirima koji trunu.

Sanitarni uslovi u domovima takođe variraju među zemljama članicama EU.

Manje od jednog procenta stanovništva u 15 zemalja žive u stanovima koji nemaju toalete sa tekućom vodom, ali je taj procenat u Rumuniji 43, Bugarskoj 26, a Litvaniji i Letoniji 17 odsto.

Rumunija ima i najveći udio ljudi koji žive u stanovima i kućama bez tuša ili kade sa 41 odsto, u poređenju sa manje od 1 odsto građana u 17 država članica.

Zanimljivo je takođe da u Irskoj samo 3,1 odsto stanovnika živi u stanovima, dok ih Litvaniji ima 66 odsto, Estoniji i Španiji 65, Litvaniji 58, Grčkoj 56, a Čečkoj, Njemačkoj i Italiji 53 odsto.

U Irskoj živi oko 4,5 miliona ljudi, a brojke pokazuju da nešto manje od 140.000 Iraca živi u stanovima uprkos procenama da je više od 130.000 stanova izgrađeno između 2000. i 2009. godine, primećuje EU Obzerver.

Bonus video: