Berluskoniju u ponedjeljak počinje suđenje za pronevjeru

Premijer i drugi čelnici "Mediaseta" su optuženi da su izvršili finansijske malverzacije prilikom kupovine TV prava, te tako formirali nelegalne crne fondove.
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Silvio Berluskoni, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2011. 21:28h

Italijanski premijer Silvio Berluskoni, koji je umiješan u skandal sa prostitucijom, u ponedjeljak će se suočiti sa suđenjem za pronevjeru, što je prvi od četiri slučaja koji će njegove nevolje sa pravosuđem ponovo dovesti u centar pažnje narednih mjeseci.

Slučaj se odnosi na kupovinu TV prava najveće privatne medijske kuće "Mediaset", koja je dio Berluskonijeve ogromne poslovne imperije, i opet se vraća nakon što je godinu bio obustavljen.

Premijer i drugi čelnici "Mediaseta" su optuženi da su izvršili finansijske malverzacije prilikom kupovine TV prava, te tako formirali nelegalne crne fondove, prenio je Rojters.

Dva druga suđenja biće održana početkom marta, dok je suđenje u odvojenom slučaju u okviru koga se Berluskoni tereti da je platio za seks maloljetnoj plesačici i zloupotrebio položaj u pokušaju da zataška aferu, zakazano za 6. april.

Berluskoni, za koga se ne očekuje da će se pojaviti na sudu u ponedjeljak, poriče da je uradio išta nezakonito, te da nije kriv ni za jedno djelo za koje ga tužilaštvo tereti.

On kaže da su svi pomenuti postupci protiv njega politički motivisani od strane ljevičarskih sudija koji imaju namjeru da ga unište.

Tri suđenja vezana za "Mediaset" mogu da se nastave pošto je italijanski vrhovni sud Berluskoniju skinuo automatski imunitet od krivičnog gonjenja.

Međutim, vladajuća koalicija razmatra nove zakone koji će poništiti suđenja, a među njima se nalazi i predlog zakona o skraćenju maksimalne dužine trajanja suđenja o kome će se 28. marta raspravljati u donjem domu.

Što se optužbi za prostituciju tiče, očekuje se da će Berluskonijevi advokati formalno dovesti u pitanje kompetenciju milanskog suda u tom slučaju, uz argument da bi premijer trebalo da se pojavi pred specijalnim tribunalom za ministre.

Starletama poklonio 280 hiljada eura

Berluskoni je navodno potrošio 280 hiljada eura na kupovinu novih automobila koje je poklanjao starletama iz svog okruženja, prenio je „Dejli telegraf“.

Detalji o kupovini 13 automobila, među kojima je i jedan "Land rover" čija je vrijednost 70 000 eura, potiču iz dokaza koje su predstavili tužioci iz Milana nakon istrage navodne mreže prostitucije oko italijanskog premijera.

Neki od ovih automobila poklonjeni su starletama i navodnim prostitutkama čija su imena data tokom istrage. Prema navodima tužilaca, novac kojim su automobili kupljeni potiče sa Berluskonijevih računa ili direktno, ili posredno preko njegovog računovođe.

Tužilaštvo je kao dokaze sakupilo snimke razgovora i bankovne račune koji upućuju na to da je milijarder Berluskoni, obasipao svoje prijateljice nakitom i novcem, kao i da im je omogućavao da besplatno stanuju u luksuznim apartmanima, ali ovo je prvi put da su se pojavili dokazi o ženama koje su na poklon dobijale automobile.

Bonus video: