ŠTRAJK U GRČKOJ

U centru Atine sukob demonstranata i policije

Ovo je najveći štrajk u Grčkoj u ovoj godini, usmjeren protiv vladinih mjera štednje koje su pogodile mnoge radnike, službenike, penzionere i nezaposlene.
0 komentar(a)
demonstracije Atina, Foto: Beta/AP
demonstracije Atina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2011. 14:35h

Na protestnom skupu u centru Atine, koji su organizovali vodeći sindikati u Grčkoj, sukobili su se štrajkači i policija, a povrijeđene su dvije osobe.

Okupljeni radnici i službenici gađali su policiju kamenicama i zapaljivim bomba, dok su pripadnici snaga bezbjednosti uzvratili suzavcem i vodenim šmrkovima.

Prema prvim izvještajima agencija, tri demonstranta su uhapšena.

Vodeći sindikati u Grčkoj, koji okupljaju 2,5 miliona zaposlenih u javnom i privatnom sektoru, počeli su 24-časovni štrajk koji je već izazvao mnoge poremećaje u zemlji.

Ovo je najveći štrajk u Grčkoj u ovoj godini, usmjeren protiv vladinih mjera štednje koje su pogodile mnoge radnike, službenike, penzionere i nezaposlene.

Prema najavama, u narednih 24 časa neće raditi prodavnice, škole, bolnice sem u hitnim slučajevima, saobraćaj će biti poremećen, biće dozvoljeni samo vanredni letovi aviona, putnički brodovi će ostati u lukama.

"Ovaj štrajk je samo početak u ovoj godini. Mi smo protiv ove politike koja vodi u siromaštvo i recesiju", izjavio je Ilijas Iliopulos, generalni sekretar sindikata ADEDY koji okuplja zaposlene u javnom sektoru, prenosi Rojters.

Štrajk je podržala i federacija zaposlenih u privatnom sektoru GSEE, iza koga zapravo stoje dva najveća sindikata koji ukupno imaju više od 2,5 miliona članova.

U vladi ne pokazuju spremnost da odustanu od politike štednje i pozivaju organizatore protesta da izbjegnu nasilje. U vladi ističu da nemaju alternative, da je politika "stezanja kaiša" jedini put za izlazak zemlje iz najteže ekonomske krize.

U sindikatima se slažu da treba štedjeti, ali traže da se taj teret raspodijeli ravnomjerno, a ne da se samo svaljuje na leđa onih koji žive od mjesečnih plata i penzija, kao i socijalnih davanja za nezaposlene.

U vladi poručuju da je štednja jedni put za izlaz iz krize, pogotovo što je to preduslov za dobijanje zajmova od MMF-a i evropskih finansijskih institucija u ukupnom iznosu od 120 milijardi eura.