Rusija još razmišlja o protjerivanju Crnogoraca

Rusija je poručila da je njena akcija odgovor na neosnovane zahtjeve da veliki broj njenih diplomata napusti države koje su se pridružile Britaniji i SAD u kažnjavanju Moskve zbog trovanja Skripalja
16 komentar(a)
Ministarstvo spoljnih poslova, Rusija, Foto: Reuters
Ministarstvo spoljnih poslova, Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.03.2018. 07:10h

Rusija još razmišlja da li će protjerati nekog od crnogorskih diplomata iz te zemlje i koliko, proističe iz jučerašnjeg saopštenja ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Rusija je juče protjerala 59 diplomata iz 23 države i saopštila da zadržava pravo da preduzme akciju protiv Crne Gore, Belgije, Mađarske i Gruzije u sporu sa Zapadom u vezi sa trovanjem bivšeg ruskog špijuna i njegove ćerke u Engleskoj.

Vlada Crne Gore je u srijedu proglasila jednog ruskog diplomatu za persona non grata i uskratila saglasnost za djelovanje počasnog konzula Ruske Federacije, „u skladu sa mjerama preuzetim od strane članica EU i NATO“ povodom napada na britanskoj teritoriji.

Rusija je juče saopštila da je njena akcija odgovor na, kako je navela, neosnovane zahtjeve, da veliki broj njenih diplomata napusti uglavnom zapadne države koje su se pridružile Londonu i Vašingtonu u kažnjavanju Moskve zbog trovanja Sergeja i Julije Skripalj.

Dan ranije, Moskva je naredila protjerivanje 60 američkih diplomata i zatvaranje konzulata SAD u Sankt Peterburgu.

Rusija je juče pozvala više izaslanike iz većine drugih država koje su protjerale ruske diplomate i poručila im da izbacuje srazmjeran broj njihovih.

Rusija se već istom mjerom osvetila Britaniji zbog izbacivanja 23 diplomata. Britanski ambasador Lori Bristou je juče ponovo pozvan u rusko ministarstvo spoljnih poslova, gdje mu je rečeno da London ima samo mjesec da svede broj diplomata u Rusiji na obim ruske misije u Britaniji.

Portparolka britanskog ministarstva spoljnih poslova nije kazala koliko Britanaca će biti protjerano, ali da je odgovor Rusije za žaljenje. U vezi sa pokušajem ubistva Skipalja, navodi se da je Moskva flagrantno prekršila međunarodno pravo i konvenciju o hemijskom oružju.

Trovanje je ujedinilo veliki dio Zapada u akciji protiv onoga što smatra neprijateljskom politikom predsjednika Vladimira Putina. Uključile su se i SAD na čelu sa predsjednikomDonaldom Trampom, za kojeg se Putin nadao da će popraviti odnose.

Rusija odbacuje optužbe Britanije da stoji iza napada i smatra ih dijelom zavjere Zapada da sabotira odnose Istok-Zapad i izoluje Moskvu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je tokom jučerašnjeg dana pozvalo visoke zvaničnike iz ambasada Australije, Albanije, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Holandije, Hrvatske, Ukrajine, Danske, Irske, Španije, Estonije, Letonije, Litvanije, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Finske, Norveške, Švedske, Kanade i Češke Republike.

„Njima (diplomatama) su uručene protestne note i rečeno da u odgovoru na neopradvane zahtjeve država za protjerivanje rusukih diplomata...ruska strana proglašava personama non grata odgovarajući broj članova osoblja koji rade u ambasadama tih država u Ruskoj Federaciji,“ saopštilo je ministarstvo.

Crna Gora, Belgija, Mađarska i Gruzija su „u posljednjem trenutku“ objavile da protjeruju ruske diplomate zbog afere Skripalj

Crna Gora, Belgija, Mađarska i Gruzija su „u posljednjem trenutku“ objavile da protjeruju ruske diplomate zbog afere Skripalj i Moskva zadržava pravo da preduzme akciju u znak odmazde i protiv njih, saopšteno je.

Izlazeći iz zgrade ruskog ministarstva, njemački ambasadorRudiger fon Friš je rekao da Rusija duguje odgovore povodom trovanja Skripalja, ali da Berlin ostaje otvoren za dijalog sa Moskvom.

Američki Stejt department je u četvrtak veče, pošto je Rusija objavila protjerivanja, saopštio da zadržava pravo na dodatni odgovor i da spisak diplomata koje Rusija planira da protjera pokazuje da Rusija nije zainteresovana za diplomatiju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov se juče nije složio sa tom ocjenom, rekavši da se Putin i dalje zalaže za poboljšanje odnosa sa drugim državama, uključujući i SAD.

Bonus video: