Bijelcima mora biti dozvoljeno usvajanje tamnopute djece

U novom zakonu piše da ako porodica zadovoljava emocionalne potrebe kod djeteta, zvaničnici mogu ignorisati njegovo etničko porijeklo.
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2011. 14:05h

Naredne sedmice će u Velikoj Britaniji biti predstavljen zakon kojim će bjelcima biti dozvoljeno usvajanje tamnopute i djece etničkih manjina.

Ministri žele da novi zakon o usvajanju bude smjernica kako bi porodice koje ispunjavaju uslove za usvajanje mogli to uraditi bez obzira na porijeklo djeteta.

Zakon će biti predstavljen naredne sedmice, a u njemu se navodi da zabrana usvajanja djece etničkih manjina nije logična, te da tim dijete više nije u prvom planu.

U novom zakonu piše da ako porodica zadovoljava emocionalne potrebe kod djeteta, zvaničnici mogu ignoristi njegovo etničko porijeklo.

Navodi se i da socijalni radnici moraju uzeti u obzir "vjerska uvjerenja djeteta, rasnu pripadnost kao i kulturnu i jezičku pozadinu".

Statistika pokazuje da djeca etničkih manjina čekaju na usvajanje, u prosjeku, do tri puta duže nego bijela djeca.U nekim slučajevima, djeca uopšte i ne dobiju novu porodicu.

Postojeći zakon, po kojem tamnoputa djeca ne mogu ni čekati roditelje iste nacionalnosti kod bijelaca, je bio pod kritikom mnogih organizacija.

Nedavno istraživanje je pokazalo da roditelji u Velikoj Britaniji često neopravdano bivaju odbijeni od strane agencija za usvajanje ili pak prisiljeni da čekaju do 6 mjeseci do njihovog početnog ispitivanja, što je tri puta duže nego što zakon propisuje.

Mnoge poznate ličnosti u svijetu su usvojili tamnoputu djecu. Najpoznatiji među njima su: Anđelina Džoli i Bred Pit, Madona, Tom Kruz i Nikol Kidman, Šeron Stoun, Juan Mekgregor, Meg Rajan i mnogi drugi.

Galerija

Bonus video: