Majka bombaša samoubice se izvinila žrtvama Domodjedova

"Sramota nas je i tužni smo. Istinski žalimo za svim ljudima koji su stradali i koji su ranjeni", kazala je Roza Jevlojeva.
72 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.02.2011. 19:08h

Govoreći kroz suze u maloj porodičnoj kući na sjeveru Kavkaza, Roza Jevlojeva se izvinila zbog samoubilačkog bombaškog napada koji je počinio njen sin na najprometnijem ruskom aerodromu prije tri nedjelje.

Magomed Jevlojev, 20, detonirao je eksplozive obmotane oko svog tijela na aerodromu Domodjedovo 24. januara ubivši 36 osoba. Analitičari su kazali da je taj napad dokaz da Kremlj nije uspio da suzbije islamističku pobunu na jugu.

"Saosjećamo i duboko se izvinjavama cijelom svijetu", kazala je Jevlojeva za Rojters u prvom intervju za jedan strani medij.

"Sramota nas je i tužni smo. Istinski žalimo za svim ljudima koji su stradali i koji su ranjeni", kazala je ova 54-godišnja učiteljica i majka četvoro djece između prigušenih jecaja oslanjajući se na drveni krevet njenog pokojnog sina.

Rojters podsjeća da je islamistički lider Doku Umarov, koji je kazao da je naredio napad, zaprijetio je godinom "krvi i suza" prije predsjedničkih izbora u Rusiji 2012, rekavši da ima spremne desetine bombaša samoubica koji će napasti ruske gradove.

Nazivajući sebe Emirom Kavkaza, Umarov želi da stvori odvojenu državu sa šerijatskim zakonom u muslimanskim republikama Sjevernog Kavkaza koje on smatra "okupiranom" teritorijom.

Magomedu brat i sestra pomogli da pripremi bombu

Magomedov brat Ahmed, 16, i njegova sestra Fatima, 22, uhapšeni su i odvedeni u Moskvu na ispitivanje. Njegov treći brat je fizički hendikepiran i ne napušta porodičnu kuću.

Vlasti tvrde da su Magomedu brat i sestra pomogli da pripremi bombu. Sada u oronuloj porodičnoj kući, koju grije jedna peć na drva njegova majka žali što je izgubila troje djece.

"Noć mi je najgora jer moja djeca nijesu samnom. Kreveti su prazni", kazala je Jevlojeva.

"Imamo prijatelje Ruse, Čečene i Ingušetijce... sve ih smatramo članovima jedne porodice, kao i sve ljude na svijetu".

Nakon što je religija u Sovjetskom Savezu godinama potiskivana i regionalni muslimanski lideri i pobunjenici podstiču islamsku obnovu posljednjih 20 godina.

Eksperti kažu da moćna mješavina islamizma, siromaštva i grubih taktika službi za sprovođenje reda tjeraju mlade ljude prema pobunjenicima.

Na pitanje što je privuklo njenog sina ekstremizmu, Jevlojeva je kazala da ga ona "nije tako vaspitala".

"Imamo prijatelje Ruse, Čečene i Ingušetijce... sve ih smatramo članovima jedne porodice, kao i sve ljude na svijetu".

Galerija

Bonus video: