Hiljade žena na ulicama širom Italije traži ostavku Berluskonija

Protestantkinje navode da je afera italijanskog premijera žestoko oslabila status žena u zemlji, te da su one posmatrane kao objekti
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2011. 14:19h

Stotine hiljada žena protestovalo je juče u Rimu i drugim gradovima, izrevoltirane seksualnim skandalom premijera Silvija Berluskonija za koji kažu da je osramotio Italiju, javio je Rojters.

„Žene su uvrijeđene. Imidž zemlje koji Berluskoni predstavlja u svijetu je prosto nepodnošljiv“, rekla je 52-godišnja Roberta Nićiareli, učesnica protesrta.

Demonstracije u više od 200 italijanskih gradova, među kojima su Rim, Trst, Venecija, Napulj i Bari, odražava, kako navodi Rojters, sve veći bijes među ženama zbog skandala sa prostitucijom u kome se našao premijer koji je dugo računao na konzervativne žene kao na svoje ključne glasače.

Protest je nosio naziv „Kad ako ne sada?“ čime je trebalo da se izrazi nezadovoljstvo onih Italijanki koje se pitaju šta je potrebno da se dogodi da bi Silvio Berluskoni podnio ostavku.

„U prošlosti sam glasala za njega, ali sada sam veoma razočarana. Nadam se da će se stvari promijeniti“, kazala je Pina, jedna od bivših Berluskonijevih pristalica.

Tužilaštvo tereti premijera da je Marokanki Rubi, plesačici u noćnom klubu, platio za seks kada je ona imala manje od 18 godina, što je u Italiji nezakonito. Berluskoni (74) optužbe odbacuje kao „odvratne, sramne i politički motivisane“.

„Volim svog momka besplatno“, pisalo na jednom transparentu u Rimu gdje su se na centralnom trgu okupljenim ženama pridružili muževi, braća i prijatelji.

„Ovo je skandal. Ne podržavam njegove vrijednosti, njegovo ponašanje i način na koji tretira žene“, rekao je Paolo, radnik koji se pridružio protestima u Padui, gradu na sjeveru Italije.

Demonstranti kažu da jednostrana slika o ženama kao o seksualnim objektima promoviše kulturu u kojoj je žene vide prodavanje svog izgleda kao jedini način za uspjeh, u zemlji u kojoj je trećina mladih nezaposlena.

„Ogromne grudi, vitke butine i stalna dostupnost: skoro da je ovopostalo naređenje pošto televizija i novine prikazuju samo ovakav model žene“, kazala je Lorela Zanardo, autorka knjige „Il Corpo Delle Donne“ koja govori o slici koju mediji pružaju o ženama.

Ipak, uprkos negativnom publicitetu, podrška Berluskoniju se, prema anketama, još uvijek krećeoko 35%. On takođe uživa podršku koalicionog partnera Sjevernme lige, koja ne želi da se premijer povuče, prenio je BBC.

Protest žena je uslijedio nakon nekoliko protesta protiv Berluskonija održanih ove nedjelje. Predsjednik Đorđo Napolitano upozorio je da su političke tenzije suviše izražene i u petak je rekao Berluskoniju da, kao ishod takve situacije, Italija rizikuje da se suoči sa novim izborima.

Galerija

Bonus video: