I Sarkozi kritikovao multikulturalizam

„Bili smo suviše zabrinuti za identitet osobe koja dolazi, a nedovoljno za identitet zemlje koja ga prihvata“, kazao je Sarkozi u emisiji na TFI kanalu.
0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.02.2011. 20:18h

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi je u četvrtak saopštio da multikulturalizam nije uspio, čime se pridružio sve većem broju svjetskih lidera ili bivših lidera koji su taj koncept odbacili, prenio je AFP.

„Moj odgovor je sigurno da, to je promašaj“, rekao je u televizijskom intervjuu odgovarajući na pitanje o politici koji se zalaže da društvo države domaćina prima i njeguje kulturno i vjerski različite grupe doseljenika.

„Naravno, svi moramo poštovati različitosti, ali ne želimo društvo u kome zajednice koegzistiraju jedna pored druge“. „Ukoliko dolazite u Francusku, vi prihvatate da se utopite u jednu zajednicu, nacionalnu zajednicu, a ukoliko ne želite to da prihvatite, u Francuskoj nećete biti dobrodošli“, kazao je desničarski predsjednik.

I Merkelova u frontu

„Francuska državna zajednica ne može prihvatiti da promijeni svoj način života - jednakost između muškaraca i žena, slobodu da djevojčice idu u školu“, dodao je.

„Bili smo suviše zabrinuti za identitet osobe koja dolazi, a nedovoljno za identitet zemlje koja ga prihvata“, kazao je Sarkozi u emisiji na TFI kanalu.

Ukoliko govorimo o neuspjehu multikulturalizma, onda bi mogle biti uništene cijele kulture, što je opasna stvar i evropske zemlje bi to trebalo da razumiju, kazao je Medvedev

Britanski premijer Dejvid Kameron, njemačka kancelarka Angela Merkel, bivši australijski premijer Džon Hauard i bivši španski premijer Hoze Marija Aznar su nedavno poručili da programom multikulturalnosti imigranti nisu uspješno integrisani.

Merkelova je u oktobru saopštila da su napori ka multikulturalizmu u Njemačkoj „u potpunosti neuspjeli“.

Komenatar je objavljen nekoliko sedmica nakon mučne rasprave koju je izazvala knjiga državnog bankara, u kojoj se navodu da doseljenici, naročito muslimani, „čine Njemačku glupljom“.

Kameron je prošle nedjelje proglasio da britanska dugogodišnja politika multikulturalnosti nije uspjela i pozvao na bolju integraciju mladih muslimana u borbi protiv domaćeg ekstremizma.

Sarkozi je u pomenutom intervijuu kazao da „našim sunarodnicima muslimanima mora biti dozvoljeno da svoju vjeru ispovijedaju kao što to radi bilo koji drugi građanin“, ali je istakao i da „mi u Francuskoj ne želimo da se ljudi na bilo koji način mole na ulici“.

Ultra-desničarku Marin Lepen su prošle godine kritikovali zbog upoređivanja muslimana koji se mole na ulicama, izvan prepunih džamija, sa nacističkom okupacijom.

Lepenova je tada rekla da postoji „deset do petnaest“ mjesta u Francuskoj gdje se muslimani mole na ulicama ispred džamija kada su one prepune.

Medvedev za multikulturalizam

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev, suočen sa napadima islamističkih pobunjenika i ultra desničarskih nacionalista, iskoristio je posjetu muslimanskom regionu u Rusiji kako bi pozvao na povratak, kako je kazao, „tolerantnim sovjetskim vrijednostima“.

Obraćajući se u regionalnoj prijestonici Baškortostanu, on je napao politički ekstremizam i zatražio da se obrazovni sistem oslobodi nacionalizma.

„U Evropi je postalo pomodno da se govori o neuspjehu programa koji stremi multikulturalizmu“, kazao je on na sjednici Državnog savjeta. „Ukoliko govorimo o neuspjehu multikulturalizma, onda bi mogle biti uništene cijele kulture, što je opasna stvar i evropske zemlje bi to trebalo da razumiju“, kazao je.

Tenzije u Rusiji su sve veće između hrišćana i nekih 20 miliona muslimana iz južnih krajeva zemlje, uključujući Sjeverni Kavkaz, gdje se Moskva bori protiv islamističkih pobunjenika.

Posljednji popis iz 2002, pokazuje da u Rusiji živi više od 140 različitih nacionalnosti.

„Bilo je puno toga dobrog i lošeg u vrijeme SSSR-a, ali je postojala aktivna propaganda vezana za zajedničke ciljeve“, rekao Medvedev, alaudirajući na komunistički period kada su vlasti promovisale ideal „prijateljstva naroda“.

Bonus video: