Sveta stolica ne mijenja stav o Kosovu

Kako je saopšteno iz Apostolske nuncijature u Beogradu, odluka Vatikana o imenovanju Janusa nije diplomatske prirode.
61 pregleda 0 komentar(a)
Kosovska Mitrovica, Foto: Wikipedia
Kosovska Mitrovica, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 11.02.2011. 08:49h

Apostolski nuncije u Beogradu Orlando Antonini izjavio je da pozicija Svete stolice, koja nije priznala samoproglašenu nezavisnost Kosova, o tom pitanju ostaje ista i poslije odluke da novi apostolski nuncije u Sloveniji monsinjor Julius Janus obavlja i dužnost apostolskog delegata za Kosovo.

"Ne vjerujem da će se pitanje statusa Kosova ponovo postaviti pred nas prije i nezavisno od zaključaka pregovora koji bi trebalo da počnu između Beograda i Prištine", rekao je Antonini u intervjuu "Politici".

Kako je saopšteno iz Apostolske nuncijature u Beogradu, odluka Vatikana o imenovanju Janusa nije diplomatske prirode.

"Imenovanje apostolskog delegata za funkciju organizacione strukture Katoličke crkve ima čisto međucrkveni karakter i potpuno je različito od razmatranja pravnoteritorijalne situacije koja u pogledu Kosova ostaje nepromijenjena", navodi list.

I apostolski nuncije Antonini je istakao da imenovanje apostolskih delegata nije rijetka praksa Vatikana i da Sveta stolica ovom odlukom ne mijenja svoj stav prema Kosovu.

On je rekao da vjeruje da nijedna od zemalja koje ne priznaje nezavisnost Kosova, kao i Sveta stolica, treba da se stara o sopstvenoj zajednici, koju na Kosovu čine skoro u cjelini vjernici albanske nacionalnosti.

Ponovivši da odluka o imenovanju monsinjora Janusa ima čisto međucrkveni karakter i potpuno je odvojena od pravnoteritorijalnih pitanja i od bilo kog drugog pitanja koje se tiče diplomatske aktivnosti Svete stolice, Antonini je rekao da su o tome obavestili i Vladu Srbije, kod koje su akreditovani.

Bonus video: