Rusija protjerala novinara Gardijana, stiglo i objašnjenje

Primorani odlazak Luka Hardinga je uslijedio nakon njegovog izvještavanja o Vikiliksovim tajnim depešama, kada je pisao da je Rusija Vladimira Putina postala “zemlja virtuelne mafije”.
0 komentar(a)
Novinar Gardijana, Foto: Guardian
Novinar Gardijana, Foto: Guardian
Ažurirano: 08.02.2011. 19:36h

Rusko ministarstvo inostranih poslova je dalo zvanično objašnjenje zašto je dopisnik „Gardijana“ protjeran iz zemlje navodeći kao razlog njegove administrativne propuste, što se kosi sa saznanjima svjetskih agencija.

Dopisnik „Gardijana“ Luk Harding zaustavljen je ovog vikenda u Moskvi na pasoškoj kontroli, viza mu je poništena i vraćen je prvim avionom nazad u Britaniju, objavio je njegov list.

Za takvu odluku Hardingu na licu mjesta nije dat nikakav poseban razlog, mada mu je jedan zvaničnik aerodromske službe bezbjednosti koji radi za jedan od ogranaka Federalne bezbjednosne službe (FSB), rekao: „Za Vas je Rusija zatvorena“, naveo je „Gardijan“.

„Luku Hardingu je zabranjen ulazak u Rusiju jer je učinio seriju prekršaja propisa rada kao strani dopisnik“, prenio je AFP sinoćnje saopštenje ruskog MIP-a.

Kako je saopšteno, Harding nije došao po svoju novu kartu za akreditaciju od novembra, kao što je trebalo da učini, a novinar je navodno ponovo dobrodošao u Rusiju čim se taj problem riješi. Ministarstvo nije navelo druge prekršaje Hardinga.

Objašnjenje MIP-a ne slaže se sa viješću drugih agencija koje su, pozivajući se na izvore ruske službe bezbjednosti, objavile da je Harding protjeran na zahtjev te službe.

Izvor blizak policiji kazao je juče Rojtersu da je Rusija stavila novinara britanskog lista „Gardijan“ na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlju jer je bez dozvole ušao u zatvorenu bezbjednosnu zonu.

Ovakve crne liste obično sastavljaju FSB, Spoljna obavještajna služba (SVR), imigraciona služba ili federalno tužilaštvo.

Izvor je naveo da je Harding bez zvanične dozvole prešao u pobunjenu oblast sjevernog Kavkaza gdje su federalne snage sprovodile „antiterorističku operaciju“. On je odbio da da više detalja o događaju.

U proljeće 2010. Harding je napisao članak o smrti četvoro civila na sjevernom Kavkazu koji su ubijeni nakon što su, berući divlji luk, navodno zalutali u zonu sprovođenja antiterorističke operacije.

S druge strane „Gardijan“ navodi da je novinar možda izbačen zbog pisanja o diplomatskim depešama koje je objavio Vikiliks, a koje su sadržale nimalo laskave opise ruskih lidera.

Osim korupcije i veza sa mafijom u visokim političkim krugovima, u Rusiji se među osjetljivim temama nalazi i bilo kakvo izvještavanje o tome da je Kremlj unaprijed imao saznanja o scenariju za ubistvo kritičara Kremlja i bivšeg službenika bezbjednosti Aleksandra Litvinjenka.

Harding je u decembru, u okviru pisanja o procurjelim diplomatskim depešama, prenio navode jednog visokog evropskog diplomate o tome kako je premijer Vladimir Putin navodno znao za plan ubistva Litvinjenka.

Bivši špijun Litvinjenko ubijen je 2006. u Londonu rijetkim radioaktivnim izotopom. Rusija odbija da osumnjičenog u ovom slučaju izruči Britaniji što je dovelo do zatezanja odnosa između ove dvije zemlje.

Glavni urednik „Gardijena“ Alen Rasbridžer izjavio je preksinoć da je „jasno da Hardingovo protjerivanje predstavlja novi zabrinjavajući napad na slobodu štampe”, i dodao da „zabrinjava i to što vlada Rusije protjeruje novinare s čijim se radom ne slaže“.

Bonus video: