Lider islamista naredio napad na aerodoromu Domodedovo

Umarov je naveo da je cilj napada stvaranje nezavisne muslimanske države u ruskom regionu Kavkaza, teritoriji koja obuhvata Čečeniju, Dagestan i druge okolne teritorije.
62 pregleda 0 komentar(a)
Doka Umarov, Foto: Reuters
Doka Umarov, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.02.2011. 08:27h

Lider islamističkih pobunjenika Doku Umarov preuzeo je odgovornost za teroristički bombaški napad, u kojem je prošlog mjeseca na ruskom aerodromu Domodedovo poginulo 36 ljudi, a najmanje 150 ranjeno.

Umarov je na video snimku, objavljenom na islamističkom kavkaskom sajtu, rekao da je on naredio teroristički bombaški napad izvršen 24. januara na moskovskom aerodromu Domodedovo i zaprijetio je da će biti još takvih napada, prenijela je agencija Rojters.

On je naveo da je cilj napada stvaranje nezavisne muslimanske države u ruskom regionu Kavkaza, teritoriji koja obuhvata Čečeniju, Dagestan i druge okolne teritorije.

Umarov je teroristički napad na aerodrom Domodedovo 24. januara opisao kao "specijalnu operaciju", uperenu protiv ruskog naroda i premijera Vladimira Putina.

Umarov je to saopštio na video snimku na kome je datum kada je izvršen napad.

On se i prije nekoliko dana oglasio u video poruci u kojoj je najavio da će ova godina biti godina krvoprolića u Rusiji.

Ruske snage bezbjednosti veruju da je samoubilački napad na aerodrom izveo 20-godišnji mladić porijeklom iz jedne od sjevernokavkaskih republika.

Umarov je sebe proglasio liderom takozvanog "Kavkaskog emirata", koji teži ujedinjenju islamskih grupa na sjevernom Kavkazu i uspostavljanju šerijatskog zakona.

Bonus video: