Moskva: Odgovorićemo na protjerivanje naših diplomata

"Bez sumnje, Rusija će, kakva je diplomatska praksa, odgovoriti simetrično kada je riječ o broju diplomata"
24 komentar(a)
Rusija, Foto: Reuters
Rusija, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2018. 11:08h

Rusija će odgovoriti na masovno protjerivanje diplomata u zapadnim zemljama, primjereno, saopštila je Valentina Matvijenko iz Gornjeg doma ruskog parlamenta.

"Bez sumnje, Rusija će, kakva je diplomatska praksa, odgovoriti simetrično kada je riječ o broju diplomata", rekla je ona.

Crna Gora je proglasila jednog ruskog diplomatu za persona non grata i uskratila saglasnost za djelovanje počasnog konzula RF.

Ukupno 23 svjetske države, od kojih 16 članica EU, odlučilo je da protjera ruske diplomate zbog napada nervnim gasom na ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju na teritoriji Velike Britanije.

Talas protjerivanja uslijedio je nakon što je britanska premijerka Tereza Mej kazala da bi više od 130 ljudi moglo biti izloženo nervnom agensu kojim su otrovani Skripalovi. Nakon što su lideri EU poručili da su dokazi o ruskoj umiješanosti čvrsta osnova za dalju akciju, najavljeno je protjerivanje diplomata iz Ukrajine, Kanade, Albanije i Makedonije. Iz Rusije su poručili da će svima odgovoriti pojedinačno.

Bonus video: