Katolički teolozi traže ukidanje celibata

Vodeći njemački katolički teolozi, njih 144, potpisali su pismo u kojem se traže temeljite reforme unutar njemačke Katoličke crkve. Ove reforme, između ostalog, obuhvataju i ukidanje celibata javljaju njemački mediji.
0 komentar(a)
Papa, Foto: Arhiva Vijesti
Papa, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.02.2011. 20:37h

Njemačku Katoličku crkvu je prošle godine napustio rekordan broj vjernika, stoji u otvorenom pismu pod nazivom 'Crkva 2011.- Prijeko potrebna promjena', koje je dosad potpisalo 144 od oko 400 teologa koliko ih predaje na njemačkim univerzitetima. Zbog toga, kako se dalje navodi, "2011. mora biti godina promjena za crkvu".

U pismu se, aludirajući na brojne skandale oko zlostavljanja štićenika od strane predstavnika crkve, navodi da iza crkve stoji "jedna teška godina" ali da "iza oluje ne bi smjelo slijediti zatišje".

"Crkva mora pravilno interpretirati ove signale i sama izaći iz okoštalih struktura kako bi stekla novu životnu snagu i uvjerljivost, stoji u pismu.

Teolozi od crkve traže otvoreniji pristup vjernicima i odustajanje od dosadašnjih strogih normi

"Samodopadna moralna rigoroznost Crkvi na stoji dobro", stoji u pismu . "Crkva ne može propovijedati pomirenje s Bogom ako sama ne stvori uslove za pomirenje sa onima koje je ugrozila: bilo kroz nasilje, kroz uskraćivanja prava ili kroz pretvaranja biblijske poruke mira u jedan rigorozni moral bez milosti".

U šest glavnih reformskih tačaka, u sjeni sve većih kadrovskih problema sa sveštenstvom, teolozi traže ukidanje celibata i otvaranje svešteničkog poziva za žene.

"Crkvi su prijeko potrebni oženjeni sveštenici i žene u crkvenim redovima", stoji u pismu koje je prvi na svojim stranicama objavio dnevnik Suddojče Cajtung.

Ovo pismo ocjenjuju kao najveći otpor službenoj liniji Vatikana u posljednje 22 godine.

Godine 1989. je preko 200 njemačkih teologa u tzv. "Kelnskoj objavi" protestvovalo protiv autoritativnog stila Pape Jovana Pavla II i imenovanja konzervativnog teologa Johima Mesnera za kelnskog nadbiskupa uprkos protivljenju širokih slojeva Crkve.

Bonus video: