U Evropskom Parlamentu prikazan film o genocidu nad Romima

Između 300.000 i 500.000 Roma ubijeno je, kako se procjenjuje, za vrijeme Drugog svijetskog rata.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2011. 20:12h

Film "Liberte" (Sloboda) Tonija Gatlifa o deportovanju Roma za vreme Drugog svjetskog rata, prikazan je u Evropskom parlamentu uoči komemoracije nacističkog genocida nad Romima, prenosi Beta."Snimio sam film koji je kao mala svjetlost svijeće, ali može da osvijetli sve do Kanade", rekao je francuski reditelj, čiji je otac Alžirac a majka Romkinja.

"Znao sam da ne mogu promijeniti svijet, ali će nas bar slušati", dodao je Gatlif i naveo da je njegov film u Francuskoj gledalo 350.000 ljudi.Plenarna sjednica Evropskog parlamenta sjutra će početi komemoracijom genocida nad Romima, povodom obilježavanja oslobođenja 1945. godine nacističkog logora Aušvic.

Tokom prošlonedjeljnog Svjetskog dana Šoe, holokausta nad jevrejima, njemački parlament je prvi put održao komemoraciju genocida nad Romima.Evropski parlament ovog puta želi da oda "poštu ljudima koji su dugo bili u zaboravu kolektivnog sjećanja", rekla je poslanica Katrin Grez

Između 300.000 i 500.000 Roma ubijeno je, kako se procjenjuje, za vrijeme Drugog svijetskog rata. izjavila je istoričarka Anrijet Aseo.

Galerija

Bonus video: