Zajednička molitva muslimana, hrišćana i Jevreja

Zajedničkoj molitvi prisustvovalo je ukupno 150 predstavnika iz 40 država svijeta i velikodostojnici tri monoteističke religije.
131 pregleda 0 komentar(a)
Mustafa Cerić, Foto: Beta
Mustafa Cerić, Foto: Beta
Ažurirano: 01.02.2011. 16:06h

U nekadašnjem najvećem nacističkom koncentracionom logoru, Aušvic-Birkenau na jugu Poljske danas su poštu milionima žrtava holokausta odali zajedničkommolitvom muslimani, hrišćani i Jevreji.Zajedničkoj molitvi prisustvovalo je ukupno 150 predstavnika iz 40 država svijeta i velikodostojnici tri monoteističke religije."Ovde nije riječ o tome da povremeno dođemo u Aušvic da iskažemo saučešće žrtvama.

Riječ je o tome da učimo u školama šta se desilo u Aušvicu, u Srebrenici i da obećamo da se to neće više nigdje, nikada ponoviti", kazao je reis-ul-ulema BiH Mustafa Cerić koji je u ime muslimana predvodio ekumensku molitivu."Život je dragocjen. Život mora da se štiti i da se očuva. Moramo nakon Aušvica da izgradimo jezik razumijevanja", rekao je glavni izraelski rabin Meir Lau.U ime hrišćana koji su pod pokroviteljstvom organizacije UNESKO i njenog projekta Aladin čiji je cilj zbližavanje Jevreja i muslimana, pognu glavu pred tragedijom holokausta krakovski metropolit kardinal Stanjislav Djivisš rekao je da takvi susreti zbližavaju ljude."Tu smo zajedno i molimo se za mir. Pamtecć šta se desilo idemo ka pomirenju, ali ne ka zaboravu", naglasio je kardinal Djiviš.U delegaciji 150 ličnosti koje su zajedno sa grupicom preživjelih logoraša danas obišli logor, bili su i bivši njemački kancelar Gerhard Šreder, nekadašnji poljski predsjednik Aleksandar Kvašnjevski, izaslanik generalnog sekretara UN, predstavnici SAD, Rusije, Francuske, Egipta, Iraka, Maroka ili Turske, kao i gradonačelnici Pariza, Madrida, Sarajeva i Kazablanke.Danassnja molitva održana je pod pokroviteljstvom UNESKO-a i grada Pariza, a po zamislima organizatora treba da pokaže da ljudi sa raznih kontinenata, raznih boja kože mogu da se ujedine u odbacivanju antisemitizma, rasizma i ksenofobije.

U logoru Aušvic tokom Drugog svjetskog rata do oslobođenja 27. januara 1945. godine ubijeno je u gasnim komorama ili umrlo u neljudskim uslovima od bolesti i iscrpljenosti preko 1,1 miliona ljudi, mahom Jevreja, ali i Roma, Poljaka, sovjetskih vojnih zarobljenika i pripadnika drugih evropskih naroda.

Bonus video: