Holandija zamrzla odnose s Iranom

Holandske vlasti obavijestile su o ovoj odluci iranskog ambasadora u toj zemlji Gariba Abadija, pošto su dobile potvrdu da je Zahra Bahrami (45) pogubljena u Teheranu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2011. 17:06h

Kako je objavila iranska televizija, Bahramijeva je obješena pošto je osuđena za krijumčarenje i prodaju droge, iako je prvobitno objavljeno da je uhapšena, jer je "počinila zločine koji ugrožavaju bezbjednost".

Bahramijeva se nalazila u iranskom zatvoru od decembra 2009. kada je uhapšena posle protesta širom zemlje zbog spornih predsjedničkih izbora, prenijela je agencija AP.

Portparol holandskog Ministarstva spoljnih poslova Beng van Lusdreht, rekao je da je šef diplomatije Uri Rozental "šokiran i potresen zbog ovakvog postupka jednog varvarskog režima".

Zamrzavanje diplomatskih odnosa podrazumijeva da osoblje iranske ambasade neće moći da se sastaje niti ima bilo kakve kontakte sa holandskim zvaničnicima bez prethodnog pismenog odobrenja.

Holandsko ministarstvo je, takođe, savjetovalo druge građane koji imaju dvojno državljanstvo da ne putuju u Iran, jer holandski konzularni radnici neće moći da im pruže pomoć ukoliko budu uhapšeni.

Šef holandske diplomatije najavio je da će ovo pitanje pokrenuti na sastanku šefova diplomatije EU u Briselu sljedeće nedjelje, kao i da će Holandija tražiti "kolektivne mjere" protiv Irana.

Holandske diplomate nisu imale pristup Bahramijevoj dok je bila u zatvoru, jer iranske vlasti nijesu priznavale njeno holandsko državljanstvo.

Bahramijeva je rođena u Iranu, ali je dobila holandsko državljanstvo kada se preselila u tu zemlju.

Bonus video: