DUMA pokreće inicijativu da se Lenjin konačno pokopa

Vođa proletera svih zemalja i prvog komunističkog prevrata u istorijii, nikada nije pokopan: njegovo mumificirano tijelo i danas je izloženo u mauzoleju na Crvenom trgu i dostupno je pogledima posjetioca svakog dana od 10 do 13 sati
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2011. 16:35h

Parlamentarni zastupnici vladajuće Ujedinjene Rusije pokreću novu inicijativu da se Lenjin konačno pokopa. U ruskoj javnosti takvi pokušaji izazivaju morbidnu i na trenutke farsičnu kavgu, jer dok se za jedne tu radi o aveti prošlosti, za vođe Komunističke partije i njihove istomišljenike Lenjinov leš u staklenom sarkofagu predstavlja svojevrsnu relikviju i istorijski spomenik.

Za treće to je nezanemariva turistička atrakcija. Za četvrte (a takvih takođe ne fali), u njihovoj Rusiji, i životu uopšte, ima mnogo važnijih i zanimljivijih stvari.

" Na Crvenom trgu imamo nekakvo čudno nekrofilsko-pagansko predstavništvo", izjavio je ovih dana zastupnik Vladimir Medinskij, a zatim su ga podržali drugi članovi Ujedinjene Rusije. Lenjinovu mumiju Medinskij naziva" centralnom figurom nekropolisa u srcu naše zemlje'.

" Mnoge vrijeđaju rock koncerti koji se održavaju pod Katedralom Vasilija Blaženog. Ako bolje razmislimo, svetogrđe je dvostruko: koncerti se održavaju na teritoriji groblja. To je već neka vrsta satanizma", zaključuje Medinskij, inače bivši komsomolac.

Zastupnik Robert Šlegelj drži da je " druga Lenjina odavno trebalo sahraniti " te da " malo ko još pamti zašto ta mumija leži u centru ruske države".

Vođa komunista Genadij Zjuganov odgovara im da je vladajuća stranka uspješna jedino u 'rušenju spomenika, preimenovanju ulica i raskopavanju grobova'.

Spolja sagrađen od crvenog mermera, Lenjinov mauzolej djeluje fascinantno moderno (kao da je star tek 10-ak godina). Istovremeno je prilično suptilno uklopljen u srednjovjekovno-caristički kontekst Crvenog trga. To i ne čudi s obzirom da su zdanje odnosno sarkofag projektovali velikani sovjetske avangarde Aleksej Šusev i Konstantin Meljnikov.

Komunistička moda: mumije diktatora od Moskve do Hanoja

Lenjinovo tijelo prvobitno je balsamovano kako bi se stotine hiljada Sovjeta mogli oprostiti s vođom revolucije. Kasnije, tvrde kritičari, Lenjinove ostatke su pokušali iskoristiti kao neki religijski surogat za formalno ateističku ideologiju komunizma. Danas održavanje mumije zahtijeva stalno vlaženje Lenjinovih ostataka i svakodnevne injekcije hemikalija čiji se sastav u sovjetsko doba držao u tajnosti, a koje tijelo štite od raspadanja.

No to nije sve: tijelo se na svakih godinu i po vadi iz sarkofaga i podvrgava specijalnoj hemijskoj kupki. Fraza 'ovdje počiva' definitivno, dakle, ne priliči grobnici Vladimira Iljiča.

Zanimljivo, predstava s mumifikacijom i mauzolejima svidjela se komunističkim režimima na Dalekom istoku, pa su bjelosvjetskim pogledima danas dostupne mumije Mao Ce Tunga u Kini i Ho Ši Mina u Vijetnamu.

Za Lenjinovu sahranu se danas zalaže i zadnji vođa Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov, a slično je govorio i prvi predsjednik samostalne Rusije Boris Jeljcin, koji je predlagao da se o tom pitanju raspiše referendum. Prema centru VCIOM, oko 40 posto ispitanih proteklih je godina smatralo neprirodnim da Lenjin bude izložen na Crvenom trgu, ali oko 37 posto ne vidi u tome ništa loše s obzirom da se radi o turističkoj atrakciji.

Gazeta.ru piše da Ujedinjena Rusija ipak ne namjerava prirediti sebi nove proteste dirajući u mrtvog Lenjina, premještaj vođe revolucije vjerovatan je tek kad 'sasvim iščezne naraštaj kojem je strašno važno da Vladmir Iljič leži u mauzoleju ".

Bonus video: