Soroš poručuje Evropi da dokapitulizuje banke

AmeričkiI milijarder Džordž Soroš je poručio Evropi da uz stvaranje novog programa pomoći jako zaduženim zemljama mora dokapitalizovati svoje banke.
0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2011. 18:28h

Soroš je dodao da su pokušaji vođa Evropske unije da riješe krizu puni grešaka. "Fondovi za spašavanje ne bi se trebali koristiti samo za garantovanje državnog duga nego i za dokapitalizaciju bankarskog sistema", napisao je u Handelsblattu.

"To bi bilo ispravno trošenje financijskih sredstava", dodao je.

Jedinstvo EU pod znakom pitanja

Evropski ministri finansija su još u utorak (18. januara) raspravljali o povećanju sredstava u evropskom stabilizacionom fondu, budući da su mnoge zabrinuli problemi u kojima se nalaze Španija i Portugalija, dvije zemlje koje će vjerovatno morati tražiti finansijsku pomoć.

Soroš smatra da bi bolja opcija bila "ubrizgavanje kapitala u banke što je brže moguće, i to bolje na nivou cijele Evrope, nego da se pušta svakoj zemlji da to radi samostalno".

Dodao je kako bi kamatna stopa koja se naplaćuje zemljama koje traže pomoć od stabilizacionog fonda trebala biti smanjena, dodajući da bi u suprotnom političko i društveno jedinstvo EU moglo doći u pitanje.

Bonus video: